Kék hírek, bulvár

2013.04.14. 11:06

Angolnacsapda a Sió-zsilipnél, 3000 süllőfészek a Balatonban

Négyezer compót telepített a Balatonba balatonföldvári halastavakból a halgazdálkodási társaság, s több, mint háromezer süllőfészket helyeztek ki a halászok.

Fónai Imre

A mesterséges ikrafészkeket a hazánkban honos fenyőféle, a közönséges boróka ágaiból állították össze. A fészkek kihelyezésére azért van szükség, mert a Balatonban kevés az ideális növényzet, illetve a megfelelő ívási aljzat. A kötélre fűzött borókaágakat a hajózási szabályzatnak megfelelően sárga bójával és fekete zászlóval jelölték meg; a halászok rendszeresen ellenőrzik a fészkeket.



A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a napokban elhelyezték az angolnacsapdát is a siófoki Sió-zsilipnél. Vízeresztéskor az angolnák csapatosan mozdulnak az elfolyó víz irányába. Bár a tó vízhőmérséklete (5-6 fok) alatta marad a hasonló időszakban szokásosnak, ha kinyitják a zsilipet a közeljövőben, az várhatóan megmozdítja az angolnákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!