Kék hírek, bulvár

2015.11.11. 11:26

Életmentő ismerős: eszméletlenül feküdt a házban a házaspár

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba a mentők három embert kedd este Marcaliból az egyik Vereckei utcai családi házból, ahová a város hivatásos tűzoltóit is riasztották. A tűzoltók magas gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a helyszínre riasztották a gáz- és a kéményseprő-szolgáltató szakembereit is, akik átvizsgálták a fűtési rendszert.

Sonline

– Egy ismerős talált rá a családi ház nappalijában az eszméletlen tulajdonosokra, azonnal kinyitotta az ablakokat és tárcsázta a 105-ös segélyhívót – tájékoztatott Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – A tűzoltók a sérülteket kimentették az épületből és átadták mentőknek, akik súlyos szén-monoxid-mérgezést állapítottak meg és kórházba szállították a házaspárt. A bejelentő – aki a sérülteket megtalálta – enyhe mérgezést szenvedett, ezért megfigyelésre őt is kórházba vitték.



Bázelné Mihályka Szabina hozzátette: a lakás átvizsgálása során a mérőműszerek még a szellőztetés után is magas gázkoncentrációt mértek, ezért egy ventillátort is munkába állítottak. Problémát jelentett egyebek mellett az is, hogy a konyhában volt páraelszívó és fokozott légzárású, műanyag nyílászárókat építettek be, a légutánpótlást biztosító szellőzőről azonban nem gondoskodtak.

A biztonság télen fokozott figyelmet igényel

A siófoki katasztrófavédelmi kirendeltség illetékességi területén kijelölt közbiztonsági feladatokat ellátó referensek részére tartottak felkészítést Siófokon. A továbbképzésen főként a télen megnövekvő feladatok és a közbiztonsági referensek szerepe volt „reflektorfényben”.

Az értekezletet Oláh László tűzoltó alezredes nyitotta meg. A kirendeltségvezető elsőként a közbiztonsági referensek szerepéről beszélt a katasztrófavédelem és az önkormányzatok közötti kapcsolattartásban. Majd hozzátette: komoly feladat hárul rájuk a települések téli időjárási körülményekre való felkészülésében. Fontos a szociális hálózat megfelelő szintű működtetése, főként az idős, egyedül élő emberek fokozottabb látogatása, a téli tüzelő lehetőségekhez mérten való biztosítása.
Ezt követően Varga Kitti alezredes a települési önkéntes mentőszervezetek megalakítását követő felkészítéséről és a téli időjárással kapcsolatos feladatok összehangolásáról beszélt a résztvevőknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!