bírságok

2018.08.29. 11:30

Durván beletapostak a gázpedálba a sofőrök

Ötvenhat százalékkal több gyorshajtásos bírságot kaptak az első félévben az autósok, miközben sebességtúllépés miatt több mint 8,5 milliárd forint közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség. Somogyban újabb közúti razziákra lehet számítani, Somogyvár térségében pénteken helyszíni bejárást tartanak a szakemberek.

Harsányi Miklós

traffipax iskola

– A rendőrök ötven helyett 70-el mértek be vagy tíz éve, s nagyjából egy éve vezetés közbeni telefonálásért fizettem helyszíni bírságot – mondta Ács József, az egyik kaposvári pékség tulajdonosa. – Azóta nem büntettek meg, óvatosan közlekedek. Majdnem mindennap úton vagyok, s látom, hogy mennyi gyorshajtó autós közlekedik Somogyban is. Néha nem is a száguldás, hanem a szabálytalan előzés jelenti a gondot vagy épp az, hogy a járművezetők nem adják meg az elsőbbséget. Cégünk közel 20 sofőrt foglalkoztat, létkérdés, hogy minden munkatársam biztonságban legyen, s az is lényeges, hogy az áru pontosan megérkezzen. Épp ezért szigorúan megkövetelem a közlekedési szabályok betartását: aki vét, az következetes számonkérésre számíthat. Amúgy nem csak autósként, kerékpárosként is érzem az autósok felelőtlenségét: a bicajosokat gyakran alig 20-30 centi távolságban előzik meg, ami elképesztően balesetveszélyes. A legfőbb kockázat szerintem továbbra is a gyorshajtás.

Ötvenhat százalékkal több gyorshajtásos bírságot szórt szét az autósok között a rendőrség az első félévben, mint egy évvel korábban, írta meg a Vezess.hu. Sebességtúllépés miatt 2018 első hat hónapjában több mint 8,5 milliárd forint közigazgatási bírságot szabtak ki. Ez csaknem 30 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest, 2017 első hat hónapjában ugyanis mintegy 6,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki a sebességhatárok átlépése miatt. Megyei adatot most még nem tudott közölni az ORFK. Ami azonban biztos: megyénkben is egymást érték a közlekedési ellenőrzések az utóbbi hónapokban, s az ősszel sem tűnnek el a rendőrök az utak széléről. Somogyvár külterületén, Beslihegyen is gondot okoznak a gyorshajtók, jóllehet 60-as tábla jelzi a kötelező sebességet. Gyurákovics László polgármester rámutatott: a balesetmegelőzés érdekében az elmúlt hónapokban gyakran mértek itt a rendőrök, s a Magyar Közút pedig új táblákat helyezett ki. Pénteken helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, a közelmúlt tapasztalatait elemzik.

– Az utóbbi két évben drasztikusan megnőtt a forgalom ezen az úton – folytatta a polgármester. – A Balaton partra mennek elsősorban az autósok, illetve van, aki a 67-es út építése miatt inkább ezt a szakaszt használja. Nyáron különösen péntek délután és vasárnap a kora esti órákban halad át rengeteg jármű Somogyváron és a térségben fekvő településeken.

Somogyváron nagyjából 15 éve helyeztek üzembe egy készüléket, amely a jármű pillanatnyi sebességét jelzi. A polgármester szerint a berendezésnek manapság is van visszatartó ereje, ám gyökeres fordulat kizárólag attól remélhető, ha a közlekedők megfontoltan, tudatosan vezetnek, s nem veszik félvállról az előírásokat. Jaczó Győző, a közlekedéstudományi egyesület megyei elnöke kiemelte: egyre jobbak, erősebbek az autók, ám a közlekedési morál sajnos nem tart lépést a technikai fejlődéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában