Közélet

2006.11.10. 14:37

Szüretre felment a cukruk

Átlagon felüli évjáratként emlegetik az ideit a Balatonboglári Borvidéken. Az elmúlt évekhez képest jobb cukorfokkal szedett szőlőből az eheti Márton-napra kerülnek piacra az újborok.

Füleki Tímea

Az árakat illetően vegyesek a termelők érzelmei, bár kétségtelen: a Balatonboglári Borgazdasági Zrt. jobban fizetett a tavalyinál. A fehér fajtákért átlagosan tíz százalékkal adtak többet a szerződéses minimumnál, megfizették a védőárat a vörösszőlőért is. Mészáros Lászlóné, a borvidéki hegyközségi tanács titkárának elmondása szerint ugyanakkor a vörös fajták ára magasabb volt az ország más részein.
Zamatos és illatos fehérborok, színanyagban nagyon gazdag, testes vörösek – röviden így összegezte pincészetének idei évjáratát Pócz József, balatonlellei borász. Üzemében már javában palackozzák a napokon belül piacra kerülő újbort: egy portugiesert és a ház specialitásának számító Sylvia Cuvée-t
– Részben az évjáratnak, másrészt nálunk a szigorú terméskorlátozásnak is köszönhető a magas mustfok, az átlagon felüli évjárat – fejtette ki Pócz József.
Cabernet sauvignon és chardonnay esetében 20-21-es, míg a királyleánykánál 18-19-es cukorfokokat mértek a vidéken idén, a termés minőségével a többség igazán elégedett lehet, vélekedett Mészáros Lászlóné, a hegyközségi tanács titkára.
Nem ennyire derűs a kép a mennyiséget illetően, a 36 800 tonnás becsléssel szemben 32 000 tonna körüli gyümölcs termett összesen a vidéken. Ez a megszokotthoz viszonyítva nem igazán kecsegtető adat, melyet az esőhiány és bizonyos fajták esetében akár húsz százalékra rúgó rothadás alakított. A hegyközségi tanács titkárának elmondása szerint a terméskiesést az árban jelentkező többlet sem mindig pótolta. Emelkedett ugyanis a fehérszőlő ára a tavalyihoz képest és a fontosabb vörös fajtákért is átlagosan 70-80 forintos védőárat kaptak a termelők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!