Közélet

2008.01.15. 10:10

Mária királyné kincseit keresik

Mária királyné elsüllyedt kincses hajóinak eredtek a nyomába azok a folyami régészek, akik a drávai hajótemetőt feltérképezték.

Nagy László

A mohácsi csata után a Budáról menekülő királynét és udvartartását hajókaraván szállította Bécs felé. Esztergomnál azonban az ottani kapitány rajtaütött a menekülőkön. A zűrzavarban néhány hajó elszabadult, majd elsüllyedt. Ez a karaván szállította a királyi kincstárat is, amelynek nagyobb része eltűnt. Nem tudni, hogy milyen kincseket szállítottak az elveszett hajók, mint ahogy pontos lelőhelyükről sem maradt fenn adat. A Dunakanyarban azonban máig legendák keringenek mesés kincset talált halászokról. A kotrásokból több érdekes lelet is bekerült a térségből múzeumokba. Most azok a folyami régészek eredtek Mária királyné 1526-ban elsüllyedt hajóinak a nyomába, akik a drávai hajótemetőt feltérképezték. 

Tóth J. Attila régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa elmondta: a Hungaria Nostra Los Angeles és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megállapodása nyomán az amerikai alapítvány 10.000 dolláros támogatást nyújt az Esztergom térségében elsüllyedt hajók felkutatására. 
A drávai hajótemető mellett idén a középkori legendák világába is lemerülhet a régészcsoport. – A nemzetközi hírű drávai felfedezésnek is köszönhető, hogy lendületet kapott a folyami régészet Magyarországon – mondta Tóth János Attila. – A Dráva és a Duna igazi kincsesbánya; mindkettő forgalmas hajózási út volt. Medrüket ugyanakkor eddig nem vizsgálta régész.

Vannak már jelei, hogy az elsüllyedt kincseshajók története több, mint legenda. Az egyik beszámoló szerint egy zátony oldalából nagyméretű deszkák, gerendák látszottak ki. Innen került elő az az iszkábaszeg – a hajók tömítését a deszkák közé erősítő kapocs –, amely egyértelműen fa hajóroncsra utal.

A drávai bödönhajó-temető feltérképezését idén is folytatnunk kell, mert az a Dráva-szakasz még sok tudományos meglepetést tartogat. Emellé társul most a kincskereső program is. Egy rövid felderítést már elvégeztünk a Duna egyik zátonyán. Hajót egyelőre nem találtunk, azonban egy őskori leletekben gazdag területre rábukkantunk. Az új kutatás során szonár segítségével nagyobb területet lehet átfésülni.

A régészek bíznak benne, hogy megtalálják Mária királyné híres hajóit. Az amerikai támogatással olyan technikához jutnak, amelyről nem is álmod-  hattak eddig. A nagy kincskereső program tavasszal startol, augusztusban pedig az újabb bödönhajók keresése következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!