Közélet

2008.10.21. 08:13

Hamarosan az enyészeté lesznek a zsidó temetők

Ahol a település fontosnak érzi, rendbe teszi a zsidó temetőket. Ám a legtöbb az enyészeté lesz, országosan és Somogy megyében egyaránt.

Varga Andrea

Felújítaná a helyi zsidó temető síremlékeit a berzencei Novográdecz Antal. Több köztéri alkotást is készített már a férfi, s nemrég azt mondta: ha támogatót találna, hozzáfogna a temetőben a munkához.
Somogy megyében százegy zsidó temető van, mint azt a somogyi zsidó temetőket kutató Ábrahám Verától megtudtuk. Valamikor ennél is több létezett, erről az anyakönyvek bejegyzései hitelesen tanúskodnak. A kutató azt is elmondta: vannak közöttük nagyon elhanyagoltak, de önkormányzati vagy civil kezdeményezéssel megszépültek is. Mindenesetre volna még mit tenni.

Az egyetlen működő zsidó temetőt ma Siófokon találjuk.
– Somogynak csak egy zsidó hitközsége van, amelynek se pénze, se embere nincs a felújításokra – mondta Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség vezetője. Nálunk "örök életig" szól a sírmegváltás, s ha nincs hozzátartozó – ami hogyan is lenne, amikor Somogyból hétezer zsidót deportáltak és 400 jött viszsza –, akkor a temető az enyészeté lesz. A legtöbb somogyi temető ilyen. Úgy gondolom, a községben élők tehetnek ez ellen, hiszen meddig tartana évente kétszer a közmunkásokkal lekaszáltatni?

Róna László másrészről úgy gondolja: nem biztos, hogy érdemes kitisztíttatni a temetőket, hiszen jobban látszanak akkor az értékes síremlékek, s még többet ellopnak. Ugyanakkor ha már rendbe teszik, még az is csak a kezdet, utána folyamatosan kellene gondozni.
Ujvári S. Edit, a hitközség titkára írja a zsidó temetőkről: a hagyomány a halottak halhatatlan lelkét élőnek tekinti. Éppen ezért tilos az exhumálás, a régi sírok bolygatása is. Ugyanarra a helyre még egyszer nem temetnek. Szegény és gazdag megkülönböztetés nélkül kerül egymás mellé. A régi héber feliratos sírkövek is hasonlóak egymáshoz, akárcsak az egyszerű deszkakoporsók, melyekben hagyományosan temetkeznek a zsidók. A rokonok, barátok által látogatott sírokra virágot vagy a hagyományokat követve követ helyeznek el. Minél több kő található a sírhanton, annál inkább maradt élő az eltávozott emléke.

Somogy zsidóságáról az első adatok 1754-ből származnak, ekkor 82 izraelita háztartás volt, 398 fővel. Kaposváron először keresztény lakosok nevében lehettek a zsidók háztulajdonosok, így többségük Toponáron telepedett le. Temetőjüket Kaposvár és Toponár között jelölték ki. Az egyetem kísérleti telepe mellett ma is mintegy 30 sír található. A megyeszékhelyen 1836-ban alakult meg a Szent Egylet, mely a temetésekkel kapcsolatos szigorú vallási előírásokhoz nélkülözhetetlen volt. Az első világháborúban elesett zsidó katonák emlékét Kaposváron külön sírkert őrzi.

Segíthettünk

Ábrahám Vera arról tájékoztatott: a MAZSIT (Magyarországi Zsidó Temetőkért Alapítvány) elnöke, Oblath András támogatja a berzencei zsidó temető felújítását. Az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy megmentse a hányatott sorsú zsidó temetőket, és kegyeleti emlékhellyé nyilvánítsa őket. Ma Magyarországon 1600 zsidó temető létezik. Néhány száz kivételével, melyeket a helyi hitközség vagy önkormányzat gondoz, a temetők állapota leírhatatlan. Többségét alig lehet megtalálni, benőtte a gaz, a sírokat ledöntötték vagy elhordták.

– Most újítjuk fel a zsidó temető katonai parcelláját – tájékoztatott Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója. A költségeket a Hadisírgondozó Iroda, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Mártírok és Hősök Közalapítvány, a Somogy Temetkezési Kft., valamint Suchman Tamás biztosította. November 8-án, az I. világháború befejeződésének 90. évfordulóján Kaposváron kiemelt országos rendezvény lesz.
Az igazgató azt is elmondta: léteznek pályázatok az önkormányzatok tulajdonában lévő temetők infrastruktúrájának kiépítésére. Előfordult már, hogy ebből jutott zsidó temetőkre is. Az a tendencia, hogy az önkormányzat elhatározza a zsidó temetők rendbetételét, aztán megpróbál hozzá pénzt szerezni.

Ábrahám Vera elmondta: a felújításokra szép példák is vannak, mert megtörtént az egyszeri rendbetétel; bekerítés, kövek helyreállítása, ezután pedig a folyamatos ápolás is. Néhány példa: Siófok, Kőröshegy (itt külön érdemes kiemelni Kovács Sándor munkáját), Nemesvid, Nagybajom, Szólád, Kötcse, Polány, Ecseny, Bálványos, Barcs, Két-hely, Balatonboglár, Hollád. Ez utóbbi érdekessége, hogy a településen egyetlen kő maradt.

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!