Közélet

2008.11.13. 10:43

Nyomorba dönti a melósokat a százezres bírság

Telefonálás és lejárt jogosítvány; ezért is büntettek a somogyi zsaruk. A Tispol-akcióban elsősorban teherautósok papírjait kérték el. Újabb 400 ezres bírságot szabtak ki.

Harsányi Miklós

Némelyik sofőrnek elakadt a lélegzete. A rendőrök megszállták az utakat; a belvárosban, a megyeszékhelyet elkerülő úton és a környékbeli falvakban zajlott az akció. Egy kék Ifa vezetőjét a húskombinátnál vizsgálták meg – a rutinellenőrzés feljelentéssel zárult.
– Ilyen még soha nem fordult elő velem – bizonygatta a helyszíni eljárás után a középkorú férfi. – Elfelejtettem meghosszabbítani a jogsimat. Két hónapja lejárt, s pechemre a rendőröknek ez rögtön szemet szúrt. Harminc éve sofőrködöm, de még egy fillérre sem büntettek meg.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A rendőrök péntekig folytatják a Tispol közlekedésbiztonsági razziát
[/caption]
Feltehetően néhány tízezer forintra bírságolják meg. A rendőrök egyébként a nap folyamán 96 tehergépkocsit ellenőriztek, kilenc esetben jelentették fel a kamionosokat. Völgyi Gábor hadnagy, a kaposvári rendőrkapitányság munkatársa azt mondta: a lejárt vezetői és forgalmi engedélyen kívül érvénytelen környezetvédelmi igazolólapot is találtak a közúti vizsgálat során.

– Újabb tachográffal kapcsolatos szabálysértésre derült fény – vont mérleget a hadnagy. Hasonló okok következtében kedden amúgy már ketten megbuktak Somogyban. Megírtuk: az egyik sofőrt 1,2 millió forintra bírságolták meg. A mikulásvirágot szállító teherautóst több előírás megsértése miatt vonják felelősségre. Az 59 perces túlvezetés 300 ezer forintjába kerül. Úgy tudjuk, a 28 helyett pedig csupán öt napot igazolt a tachográf-korongokkal. Ezért 400 ezer forintos bírság vár rá. Az észak-magyarországi cég alkalmazásában álló járművezető ügyében már megindult az eljárás.

– Túlterheltek a sofőrök, keményen hajtják őket a vállalkozók – foglalta össze egy kamionos a problémákat. – Jóformán nincs egy perc nyugtuk. A cégnél a főnökség bosszantja őket, az utakon pedig a hatóság. Össztűz zúdul a kollégákra. Zaklatott idegállapotban dolgoznak, állandó veszély leselkedik az útonlévőkre. A melósokat nyomorba dönti a százezres büntetés.

Három egység vett részt a Kaposvár környéki akcióban. Úgy látszik: némelyik vállalkozó nem igazán aggódik a műszaki előírások miatt. A vontatásra, illetve a legnagyobb össztömegre vonatkozó szabályt három gépjárművezető nem tartotta be. Öt esetben helyszíni bírsággal engedték tovább a sofőröket – volt, aki menetközben mobilozott, más a biztonsági övet nem használta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!