Közélet

2009.02.03. 16:19

Vagyonnyilatkozat: megcsappant miniszteri pálinkagyűjtemény

Hétfőig kellett leadniuk tavalyi vagyonnyilatkozataikat az országgyűlési képviselőknek: a 13 somogyi honatya és -anya meg is felelt a törvényi kötelezettségének.

Vas András

Az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest a legnagyobb változást Móring József Attila vagyoni helyzetében állt be. A kereszténydemokrata honatya tartozása 19 millió forinttal gyarapodott, ám vagyonnyilatkozatából nem derült ki, mitől is adósodott el ilyen ijesztően.

– A feleségemnek vettünk egy ingatlant – felelte készségesen megkeresésünkre Somogyvár polgármestere. – A tulajdonjog az ő nevére került, a hitel pedig az enyémre.
A tartozás mellett azért a KDNP-s képviselő egy új Skoda Superb-t is fel tud mutatni tavalyi szerzeményként, és szintén a családi kasszát gyarapítja havi 14 ezer forinttal megnőtt polgármesteri fizetése is.



A többiek számára kevesebb változást hozott az elmúlt év. Szászfalvi Lászlónak például csak az adósságállomány csökkent 1,8 millió forinttal, míg a bevételi oldalon három üveg bort, egy palack pezsgőt és egy kerámia tárgyat tüntetett fel ajándékként. Párttársa, Kuzma László is csak némi hiteltörlesztésről tudott számot adni, csakúgy, mint a fideszes Heintz Tamás. Ellentétben az MDF-es Herényi Károllyal, akinek hárommillióval nőtt a tartozása, igaz, készpénzvagyona egymillióval gyarapodott.

Nem zárt jó évet Csákabonyi Balázs, a szocialista honatya hétmilliós ingatlanbefektetési alapja már nem szerepel a nyilatkozatban. A fideszes Gruber Attilának 4,1 millióval nőttek tartozásai, megszűnt 4 milliós életbiztosítása is, sőt, már a Saab 900 sem szerepel bevallásában. Lamperth Mónika 4,4 millió forintnyi befektetési jegyét is hiába kerestük, s május óta miniszteri fizetése is hiányozhat a családi kasszából. A mérlegen négy mobiltelefon, egy szolgálati Volkswagen Passat és a miniszteri végkielégítés javít. A nyilatkozatát egyedül számítógéppel kitöltő Kolber István is beszerzett egy új telefont, félmillió forinttal csökkentette adósságait, s csekély mértékben nőttek megtakarításai is, viszont megvált négyéves Renaultjától. Suchman Tamás ellenben – vélhetően a retro jegyében – vásárolt egy 601-es Trabantot.

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően Gyenesei István – aki több mint hét és félmilliós bevétel mellett csak némi készpénzveszteséget könyvelt el – az egyedi alkotások rovatban gyermekeit és unokáit is felsorolta, a gyűjteményei között pedig barátait is megemlítette. Külön kitért pálinkagyűjteményére is, mely „folyamatosan öregszik (ami jó), és fogy (nem baj)”...

Itt nézheted meg a somogyi országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!