Közélet

2009.07.21. 08:04

Három ital 400 ezerért - besokalltak a vendéglősök

Háborognak a somogyi vendéglősök, mert egyesek annyira a profit rabjai lettek, hogy maffiaszerű módszerektől sem riadnak vissza.

Harsányi Miklós

Tíz év eltiltást a szakmát lejárató csalóknak – egyetért a legújabb szakmai felvetéssel számos somogyi vendéglős. A szabálytalanul dolgozó vállalkozók hosszú időre kerüljék el a vendéglátást – röviden ezt ajánlja a Magyar Vendéglátók Ipartestülete.
– Kínos a szekrényhátú biztonsági őrök jelenléte egyes éttermekben, lokálokban – fakadt ki Jó László, a Kiskereskedők Országos Szövetségének megyei elnöke. – Ennél is szörnyűbb, amikor tisztességesen szórakozó vendégeket inzultálnak. A szakmát néhány alak lezüllesztette. Ők azok, akik a hírek szerint maffiaszerű módszerekkel dolgoznak. Nem érdekli őket senki és semmi; csak a profitot hajszolják. Azt viszont keményen.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megyeszékhely mentes a kirívó esetektől
[/caption]

Limbek Csaba, a kaposvári Corner étterem vezetője úgy fogalmazott: a megyeszékhelyen és környékén nem tud kirívó átverésekről. A Balaton-parton korábban ugyan hallani lehetett néhány rendkívül fura esetet.
– Ez azonban nem hiszem, hogy manapság már előfordulhat – folytatta. – A szakma automatikusan kiszűrné ezeket az alakokat. Szerintem alapvetően inkább a fővárosra lehet jellemző az ilyesmi. Ott egyes helyeken elképesztő mértékben lenyúlják a vendégeket. Abnormális, hogy három koktélért és egy pezsgőért vagy 400 ezer forintot számláznak. Ha a vendég nem akar fizetni, akkor kigyúrt testőrök kísérik el a szórakozni vágyókat a legközelebbi bankautomatához.

A vendéglős osztja és támogatja az eltiltás gondolatát. Ez – tette hozzá – nemcsak a szakma, hanem a hazai turizmus érdekét is szolgálja. – Az persze megint más kérdést vet fel, hogy a boltbezárás esetén mi lesz a vállalkozóval – folytatta. – Hogyan és ki ellenőrzi majd azt, hogy a cégvezető két háztömbbel távolabb nem nyit ki újabb, a korábbi modellt követő bárt?
Gombás András, a Magyar Vendéglátó Ipartestület régiós alelnöke arról beszélt: aki erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezik, ám súlyos szakmai bűnt követ el, azt keményen büntessék meg. A döntés előtt persze alapos vizsgálatra van szükség minden esetben.
– A vendéglátásból élünk; aki ezt nem tiszteli, az tűnjön el a szakmából – húzta alá. – A változáshoz szükséges szabályt rövidesen kidolgozzuk.
A szakember kiemelte: az általános vendéglős fegyelmet javítani kell. Minden vállalkozó olvasható, könnyen értelmezhető számlát adjon, így csökken az átverés esélye.



Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke amondó: az utóbbi időben elenyésző számú szakmai panaszról értesült Somogyban. Szerinte ahhoz túlságosan a kirakatban van a vendéglátás, hogy súlyos átverésekkel rémisztgessék a vendégeket.
– Folyamatos hatósági nyomás alatt van a szakma – így a társelnök. – Nem telik el úgy két-három hét, hogy ne jelenne meg legalább egy-két hatóság munkatársa. Úgy érzem, a somogyi vállalkozók túlnyomó többsége fegyelmezett. A 40 ezer forintos koktélokat nem a Balaton-parton méricskélik. 


Kevés szabálytalanság

Az APEH dél-dunántúli Regionális Igazgatóság a vendéglátóhelyeket ugyanolyan gyakorisággal ellenőrzi, mint a kereskedelmi tevékenységet folytató vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat – közölte Marton Ferenc, az adóhatóság szóvivője.

Általános tapasztalat, hogy a vendéglátóhelyek lényegesen kevesebb szabálytalanságot követnek el a nyugta- és számlaadás területén, mint
a kereskedelmi vagy a szolgáltató vállalkozások. Somogyban tavaly a második fél évben 169 alkalommal ellenőriztek vendéglátóhelyeket az adóhatóság munkatársai, s 16 esetben tártak fel szabálytalanságot (vagyis az esetek 9,5 százalékában).

Ugyanekkor 213-szor tartottak vizsgálatot a kereskedelmi, szolgáltató cégeknél, s 26 ügyre derült fény (az ellenőrzések 12,2 százalékában).
Még plasztikusabb a 2009-es idény tapasztalata – jelezte a szóvivő. A vendéglátóhelyeken a 235 ellenőrzés során mindössze 12 szabálytalanságot tártak fel (5,1 százalék).
Az első negyedévben lefolytatott 76 esetből pedig egyszer sem találtak szabálytalanságot az ellenőrök.
Marton Ferenc közölte: az APEH revizorai a somogyi vendéglátóhelyek ellenőrzése során nem találtak emelt árakkal dolgozó üzleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!