Közélet

2009.07.14. 15:11

Meghalt a rab, tizennégy gyanúsított tett vallomást

Tizennégy gyanúsítottja van a kaposvári börtönben történt rejtélyes esetnek, amikor egy fogva tartott belehalt sérüléseibe. A nyomozás még hónapokig tarthat.

Jakab Edit

A fegyverkereskedelemmel gyanúsított német-magyar kettős állampolgárságú férfit sérülésekkel vitték a börtönből a kaposvári kórházba az idén tavasszal. Onnan ugyan visszaengedték a bv-intézetbe, de nem sokkal később újra vissza kellett szállítani a kórházba, ahol kómába esett és meghalt. A gyanú szerint súlyos sérülései bántalmazásból származtak.
A nagy port kavart ügyben továbbra is nyomoz a katonai ügyészség.

Úgy tudni: a büntetés-végrehajtási intézet állományából tizennégy személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Természetesen nem mindegyiküket közvetlenül a bántalmazással kapcsolatban, de a vizsgálat során sok egyéb szabálytalanságokra is fény derült. A nyomozás várhatóan ősz elején fejeződik be.
Ez csak egy azok közül a súlyos bűnügyek közül, amelyekben a Kaposvári Katonai Ügyészség nyomozott a közelmúltban. Lehetne még sorolni  a fogyatékosokat megalázó nagyatádi rendőröket, vagy a lövöldöző zákányi rendőröket.

Bögöly Gyula sajtószóvivő elmondta: valóban több, nagyobb sajtóérdeklődésre számot tartó ügyben jártak el az elmúlt időszakban, ám ebből nem mindig lehet pontos következtetéseket levonni az ügyforgalom alakulására. Hisz akkor is volt, hogy több eset került a nyilvánosság elé, amikor amúgy éveken át stagnált az eléjük kerülő ügyek száma. Idén azonban valóban megduplázódott az akták száma.



A katonáknál  döntően a  köztörvényes bűncselekmények jellemzőek, a rendőrök esetében viszont ez a katonai ügyészek által nyomozott ügyekben kisebb arányú. Az ittas járművezetéstől a garázdaságig, a vagyon elleni bűncselekményektől az emberölésig szinte minden előfordult. A katonai bűncselekmények között a szolgálatban elkövetett kötelességszegés a legtöbb: szolgálatban alkoholt fogyaszt az illető, elhagyja szolgálati helyét vagy éppen elalszik, illetve a szolgálat ellátására vonatkozó rendelkezést más módon súlyosan megszegi. 

– Az esetek 90 százalékában rendeltünk el nyomozást. Az ügyek meghatározó hányadában a katonai ügyész nyomozott – tette hozzá Bögöly Gyula. – Az egyszerűbb ügyekben, csak a katonai vétségeknél végzi ezt a parancsnok. Az ügyek 82 százalékában a nyomozás-elrendeléstől számított két hónapon belül megszületett a véghatározat (vádemelés vagy nyomozás-megszüntetés), de hat hónapon belül az ügyek 97,7 százaléka lezárult. Ez a katonai büntetőeljárásban az országos átlagnak megfelelő. Az ügyeknek mintegy 87 százalékában született marasztaló ítélet a bíróság előtt. Nagyon jó arány, hogy a gyorsított eljárásban bíróság elé állítás lehetőségével sikeresen éltünk, a vádra vitt ügyek közül minden harmadikban így jártunk el.


Női jogok és a drog

Kevesen ismerik a Kaposvári Katonai Ügyészség másik "arcát", nevezetesen a magánjogi és közigazgatási jogi szakterületet. Tavaly 125 ügyészi vizsgálatot tartottak a rendőrségnél, büntetés-végrehajtásnál, honvédségi alakulatoknál. Csak érdekességként néhány példa. Vizsgálták egyebek mellett, hogy az Európai Parlamenti választásokon biztosították-e a részvételt az állomány tagjainak, a szolgálat szervezésekor ezt figyelembe vették-e. De például a nők jogainak tiszteletben tartását, a nemdohányzó munkatársak védelmét, a kábítószer-fogyasztást, a környezetvédelmi szabályok betartását vagy a lőfegyver-használatot is górcső alá vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!