Közélet

2010.06.18. 16:35

Irritáló bűncselekmények Somogyban

A kaposvári és a siófoki kapitányság illetékességi területén követték el a somogyi bűncselekmények csaknem 60 százalékát.

Harsányi Miklós

Vakáció előtti pörgés: a nyári szünet előtt utoljára tanácskozott a megyei közgyűlés, 25 napirendi pontot tárgyaltak meg. A rendőrségi összegzés előtt Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke kért szót, aki vetített képes időutazásra invitálta a képviselőket.

– Huszonkét milliárd forint – 1996-tól 2010-ig ennyi pénzt költöttek el a megyei intézmények bővítésére, átalakítására, fejlesztésére. Nagybajomban a gyermekvédelmi intézményben végeztek el felújítást, rendbe tették a berzencei szociális otthon tetőzetét, megerősítették a patalomi otthon útját és tetemes összeget költöttek az oktatási intézmények korszerűsítésére is. Ezen túl – a többi közt – siófoki, kálmáncsai, barcsi, tabi épületeken végeztek el fontos munkálatokat. Elhangzott: négy év alatt 881 pályázatot nyújtottak be. A 689 sikeres pályázatot 15,8 milliárd forintot nyertek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nyári szünet előtt utoljára tanácskozott a megyei közgyűlés
[/caption]
Gelencsér Attila ugyanakkor nem rejtette véka alá véleményét: az előző kormány idején rosszul írták ki a pályázatokat. A fejlesztések kapcsán éppúgy diszkrimináció érte a megyéket, mint a működési oldalon. A közeljövő terveiről szólva az elnök rámutatott: a kaposvári Rippl-Rónai múzeumot 238 millió forintért kívánják korszerűsíteni, a balatonszárszói József Attila emlékmúzeumot 61 millió forintból varázsolják újjá és időszerű a somogyvári diákotthon korszerűsítése is.

Rendőrségi összegzés

A kaposvári és a siófoki kapitányság illetékességi területén követték el a somogyi bűncselekmények csaknem 60 százalékát – értékelte a rendőrség 2009-es tevékenységét pénteken Mergancz Sándor dandártábornok, Somogy rendőr-főkapitánya a megyei közgyűlésen. Helikopteres egység is védi idén a Balatonon nyaralókat, s négyszáz új autót kapnak a rendőrök – mindez a megyei közgyűlés a közgyűlésén hangzott el.

– Ha egy idős ember kertjét megdézsmálják vagy állatait ellopják, az éppúgy fáj neki, mintha mástól egy nagy értékű holmit emelnek el – mondta Mergancz Sándor főkapitány. – Ezen a téren érezhető változásra van szükség.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 25 napirendi pontot tárgyaltak meg
[/caption]
A Kaposvári Rendőrkapitányság területén 3972 bűncselekmény követtek el tavaly, a toplistára feliratkozott Siófok és környéke, ahol 3587 balhé jutott a hatóság tudomására. Marcali bűnügyi fertőzöttsége a megyei átlaggal nagyjából egyező. Lopás, betörés, gépkocsi feltörés – a károsultakat okkal-joggal foglalkoztatja, hogy milyen hatékonysággal dolgoznak a somogyi rendőrök. Nos, ez a mutató a 2006-2007-es szintre csúszott vissza. A dandártábornok jelezte: a tavalyelőtti 47,5 százalékról 40,08 százalékra csökkent a nyomozás eredményessége.

– Átszervezés, nyugdíjbavonulási hullám és a vezetői állományban lezajlott személyi cserék ellenére is megfelelően ellátták feladataikat a somogyi rendőrök – húzta alá Mergancz Sándor főkapitány beszámolójában, amelyet elfogadtak a képviselők.

Bakos József képviselő (független) kérdésében a roma fiatalok rendőri pályára irányítását feszegette, Berényi László, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a városi romareferensek munkába állásáról érdeklődött, Kolber István (MSZP) elismerését fejezte ki a rendőrök munkájával kapcsolatban.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Helikopteres egység is védi idén a Balatonon nyaralókat
[/caption]
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette: nem az államért van a rendőrség, hanem az emberekért. Akkor lesz rend és nyugalom, ha az idősek is biztonságban tudják kertjüket, értékeiket, a családok nyugodtan sétálhatnak a város és a falu valamennyi utcáján, s a szülők nyugodt szívvel engedik le gyermekeiket a játszótérre.



Pénteken arról is döntés született: esti tagozatos képzést indítanak azoknak a felnőtteknek, akiknek még nincs érettségije. Az ősszel Bogláron rajtolhat el az oktatás. Gazdasági előterjesztéseket is napirendre tűztek: a képviselők egyetértettek a megyei területrendezési terv szakmai egyeztetésével, s támogatták az üdülési csekk elfogadóhelyek bővítését célzó kezdeményezést is.

Négyszáz autó a rendőröknek

Kedvező hírekkel szolgált Dobozi József vezérőrnagy, aki szerint jó munkát végeznek a somogyi rendőrök.
A közgyűlésen elmondta: Balatonkilitiben helikopteres egység kezdi el munkáját a nyári idegenforgalmi szezonban. Rendkívül modern fedélzeti műszerek segítik a személyzet munkáját a kutatás-felderítésben. A turisztikai idényben ráerősítenek a rend őrei, a kiemelt rendezvényeken a Készenléti Egységet vezénylik a térségbe. A lestrapált autókat, a járműállomány magas életkorát korábban is visszatérő gondként emlegették a rendőrök. A vezérőrnagy bejelentette: országosan 400 új gépkocsit adnak át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!