Közélet

2010.11.23. 07:30

Uniós négymilliárd a magyar szőlő irtására

Az Európai Bizottság kihirdette a szőlőültetvény-kivágásra fordítható támogatási keretösszeget, amely hazánkban a 2010-2011-es borpiaci évben 3,88 milliárd forint.

Harsányi Miklós

– A döntés értelmében minden érintett tagállam az előzetesen jóváhagyott támogatási igényének közel 60 százalékáig adhat ki szőlőkivágási engedélyt – ismertette a részleteket Farkas Csilla, a Mezőgazdasági és Vidékfejesztési Hivatal (MVH) munkatársa. Folyamatosan kiadják az engedélyeket, a támogatás feltételeit megállapító minisztériumi rendeletben előírt sorrend alapján.



Az első kategóriába tartozó kérelmek teljes-, míg a második kategóriás kérelmek döntő része kaphat kivágási engedélyt. Az MVH-nál azt is közölték: a végleges döntés a helyszíni ellenőrzések megállapításainak eredményeként alakul majd ki. A forráshiány miatt nem támogatott gazdálkodóknak a kivágásra szánt ültetvény további művelésére kell felkészülniük.

A vidékfejlesztési hivatal tájékoztatása szerint a szőlőültetvény kivágása kizárólag a jogerős engedély birtokában kezdhető meg. A munkálatokat legkésőbb 2011. május 15-ig kell bejelenteni az MVH-hoz. Fontos információ: az ellenőrzés után fizetik ki a támogatást.
Mészáros József, a megyei területi agrárkamara titkára aláhúzta: a gazdálkodóknak minden feltételnek eleget kell tenniük. Mielőtt bárki megkezdik a kivágást, érdemes a teljes folyamatot egyeztetni az MVH munkatársával.

Utoljára idén augusztusban lehetett kérelmet beadni a hivatalhoz, összességében 4400 beadványt postáztak a termelők, s közel 2500 hektár szőlőterület kivágását tervezték. Az utóbbi évekről – a támogatási keret kimerülése következtében – az áthozott kérelmekkel együtt több mint 5500 hektárnyi területet akarnak kivágni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!