Közélet

2011.03.08. 16:48

Lehúzás, csőd, körbetartozás - csak az elszámoltatásban bíznak

Féltucat vállalkozás került a csőd szélére amiatt, mert a mai napig sem fizették ki a decemberben átadott tabi kistérségi járóbetegellátó építőmesterét, a várpalotai székhelyű Ma.Ro Invest Kft.-t.

Fónai Imre

A Ma.Ro panasza nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban összesen kilencmillió forintos bírságot szabott ki. A megrendelőt, vagyis az önkormányzatok alkotta Koppányvölgyi konzorciumot négymillió, a fővállalkozó cégeket két-kétmillió, az építőmesterrel szerződő Enrac Kft.-t egymillió forintra bírságolta.

Novemberben már írtunk róla, hogy az építőmester fut a pénze után és emiatt nem tudja kifizetni a hideg- és melegburkolókat, az anyagbeszállítókat. Azóta sem változott a helyzet. – Az 1500 négyzetméteres egészségügyi központ építését a gépészet és a villanyszerelés nélkül 256 millió forintért vállaltuk – tájékoztat Bertalan Róbert, a Ma.Ro Kft. gazdasági vezetője. – Ez 170 ezer forintos négyzetméter-árat jelent, azaz szinte nulla a hasznunk; csak azért vállaltuk, hogy munkát adjunk a dolgozóknak. Sokáig rendben zajlott az éppen elkészült munka kifizetése, egészen a műszaki átadásig.

 - A velünk szerződő Enrac Kft. ekkor egyik napról a másikra felmondta a szerződésünket és rendőri segítséggel távolított el bennünket az építési területről - folytatta Bertalan Róbert. - Ekkor még 67 millió forinttal tartoztak nekünk, s tartoznak a mai napig is. Panaszunk nyomán született meg a minap a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata. Érdekes: bár szinte naponta egyeztettünk a gesztort, a tabi önkormányzatot képviselő szakemberekkel, az eljárás során úgy nyilatkoztak, hogy nem is volt tudomásuk alvállalkozók tevékenységéről. Márpedig hiába szeretnék, nem tudnak bennünket ilyen könnyen „kitörölni”.

Bertalan Róbert szerint az Enrac Kft. azt akarja elhitetni az építkezésen munkát végzett alvállalkozókkal, hogy a Ma.Ro „nyelte le” a pénzt. – Amikor már 189 milliót megkaptunk és elkészült az épület? – kérdi a várpalotai kft. gazdasági vezetője, hozzátéve: éppen fordított a helyzet, nem véletlen, hogy akkor dobták ki őket a tabi építkezésről, amikor gyakorlatilag már végeztek.



Mező Balázs, a Ma.Ro Kft. jogi képviselője szerint ez a jól megkoreografált lehúzás tipikus esete. – A fővállalkozó arra biztatgatja az alvállalkozókat, jelentsenek fel bennünket, kérjék a felszámolásunkat. Ebből persze pénz nem lesz, így lehet elsüllyeszteni a milliókat – véli az ügyvéd, s közli: akár Brüsszelig is elmennek hogy tájékoztassák az ottani illetékeseket, hogyan bánnak idehaza az uniós pénzekkel, de előbb még hazai terepen a Somogy Megyei Bíróságnál és a Nemzeti Nyomozó Irodánál kezdeményeztek eljárást.

Mező Balázs úgy számol: a 67 milliós követelés miatt 14 százalékos tulajdonjoga van még a tabi járóbetegellátó központban a Ma.Ro Kft.-nek. Ennek kimondását kérik a bíróságtól, s azt, hogy azonnali intézkedéssel jegyeztesse be a perindítás tényét az ingatlan tulajdoni lapjára. A nyomozóirodánál tett feljelentésük pedig ugyan előbb átkerült az adó- és vámhivatal nyomozati szervéhez, majd az nem talált bűncselekményre utaló gyanút, ám e határozat ellen panasszal éltek.
– Abban bízunk, hogy valóban elindul ebben az országban az elszámoltatás, a rendteremtés – magyarázza a jogi képviselő. Mező Balázs amondó, a Közbeszerzési Döntőbizottság néhánymilliós bírsága egyik érintettet sem rengeti ugyan meg, ám a döntőbizottság által megállapított szabálytalanságok, jogsértések az érintettek kártérítési felelősségét is megalapozzák.

Az Enrac-Ma.Ro vitának van egyébként egy másik szála is: ugyancsak Tabon ugyancsak a várpalotai cég korszerűsítette a szociális ellátót, e beruházás kapcsán a változatosság kedvéért 14 ki nem fizetett milliót követelnek az Enracon. Utóbbi válasza: a Ma.Ro igényével megegyező, 14 milliós kötbérkövetelés...
Úgy tudjuk: Tabra készül a hasonló akcióiról elhíresült VÉSZ (Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége) is demonstrálni, amennyiben rövid időn belül nem lesz egyezség a járóbetegellátó ügyében.

Enrac: a Ma.Ro egyik beruházásnál sem teljesített megfelelően

Az Enrac Kft. álláspontja az előző cikk megjelenése óta nem változott, megítélésünk szerint minden felmerült kérdésben a jogszabályoknak és a vonatkozó szerződéses rendelkezéseknek megfelelően jártunk el – írta kérdéseinkre Kepe Gábor, az Enrac Kft. ügyvezetője. A Kft. visszautasítja, hogy „jól megkoreografált lehúzásról” volna szó, az Enrac a válaszlevél szerint igyekezett elérni, hogy a felek a szerződésnek megfelelően teljesítsenek, ez azonban a Ma.Ro Kft.-nek nem sikerült. Az Enrac Kft. nem süllyesztett el egyetlen forintot sem, minden jogos és igazolt szerződéses fizetési kötelezettségét maradéktalanul teljesítette. „„Az ilyen jellegű állítások kifejezetten nélkülöznek mindenféle valóságtartalmat, az Enrac Kft. rossz hírét keltik és alkalmasnak lehetnek a rágalmazás tényállásának kimerítésére”.

A tabi szociális ellátó kapcsán kialakult jogvita oka pedig szerintük az, hogy a Ma.Ro Kft. ez esetben sem a szerződésnek megfelelően teljesített.
Az Enrac szerint hamisan állítja a Ma.Ro Kft., hogy 67 millió forinttal tartoznának neki, mint írják, „az Enrac Kft-nek nem áll fenn lejárt vagy nem vitatott tartozása a Ma.Ro Kft. felé.”
A döntőbizottsági bírságról nem kaptak értesítést, de ha érkezik is, minden bizonnyal megfellebbezik.
Végül az Enrac ügyvezetője leszögezi: lejárt tartozásuk egyetlen partnerük felé sincs, a Ma.Ro Kft. az állításait bizonyítékokkal nem tudja alátámasztani.

Tab kifizette a fővállalkozót

– A Maro-Invest egy offshore-cég – reagált Schmidt Jenő tabi polgármester. – A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát bíróságon megtámadjuk. Nem akarom minősíteni a döntést, de remélem, a fellebbezés nyomán egészen más ítélet születik. Tulajdonjogot szerintünk nem jegyeztethet be a járóbetegellátóra a kft., mi vele nem állunk semmilyen jogviszonyban, elszámolási vitáját a fővállalkozóval kell rendeznie, akit egyébként mi rendben kifizettünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!