Közélet

2011.11.01. 11:42

Bűnmentes település, két év alatt egy lopás Porrogszentpálon

Az ország egyik legnyugodtabb települése Porrogszentpál, ahol tavaly egy bűncselekmény sem volt, az idén csupán egy lopás.

Varga Andrea

Több bűncselekményt követtek el az idén eddig, mint tavaly az év hasonló időszakában a csurgói kistérségben és Csurgón is – tájékoztatta a polgármestereket Hegedűs János, nagyatádi rendőrkapitány. A legnagyobb emelkedés, 100 százalékos, Somogyudvarhelyen volt, de jelentősen nőtt Pogányszentpéteren (18-ról 31-re) és Zákányban (36-ról- 56-ra). Talán az ország egyik legnyugodtabb települése Porrogszentpál, ahol tavaly egy bűncselekmény sem volt, az idén csupán egy lopás. Jellemzően vagyon elleni bűncselekményekről van szó, idén a 770-ből 486 volt ilyen.

Ugyanakkor súlyos bűncselekmény nem történt, szerencsére az erőszakos jellegű magatartás még nem gyűrűzött be. Bár, mint azt a kapitány elmondta, az év eleje másképpen indult, hiszen két rablás is történt, amúgy mindegyiket nő követte el és idős ember sérelmére, de már büntetésüket töltik. Pozitív, hogy az idei nyomozások eredményességi mutatója két százalékkal jobb (39 százalék) a tavalyinál.
Hegedűs János azt is elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság elindított szeptembertől egy programot, amely a lakosság szubjektív biztonságérzetét hivatott növelni, vagyis igényeiket és az önkormányzatok igényét figyelembe véve kell a rendőrséget megszervezni. Három település kategóriát alakítottak ki: kiemelten veszélyeztetett település nincs a kistérségben, de Somogyban sem. Iharos és Iharosberény – a bűnügyi mutatók, úthálózat és ott élők életvitele alapján – veszélyeztetett, a többi pedig nem veszélyeztetett.



– A LEADER-program kapcsán lehetőség van térfigyelő rendszer telepítésére, ám csak a jogszabályok figyelembe vételével – hallottuk a kapitánytól. Akkor jogszerű, ha rendelkezik közterület-felügyelettel a település, vagy ha a rendőrséggel együttműködési megállapodást köt, ellenkező esetben jogosulatlan adatkezelés történik. A közterület-felügyeletet érdemes kistérségi szinten létrehozni. A kamerának – tapasztalatok bizonyítják – visszatartó ereje van, sőt, már az erre utaló táblának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!