Közélet

2012.02.19. 18:10

Marcaliban 118 millióval lesz szűkebb az esztendő

Marcali tervezett költségvetése 7 milliárd 870 millió forint. Ebből működésre 5 milliárd 170 millió forint, fejlesztésekre 2 milliárd 200 millió forint jut.

Vigmond Erika

Sütő László marcali polgármester kihangsúlyozta, hogy tervezett fejlesztési pénzekről van szó, melynek jelentős részét nem költik el az idén, de minden olyan fejlesztést tervezni kell, ami megkezdődik ugyan ebben az évben, de a befejezése, a pénzügyi elszámolása átnyúlhat jövőre, illetve az azt követő évre. A testületi ülésen elhangzott az is: a város idén a központi támogatásból 118 millió forinttal kap kevesebbet, mint tavaly. – Ebből 63 millió forint a személyi jövedelemadó visszajuttatott részének, a másik fele  a normatív támogatások csökkenéséből fakad – mondta el a városvezető.



– Az önkormányzat így 1 milliárd 250 millió forint állami támogatást kap, de a járulékokra és a működéshez kötődő áfára visszafizet 600 millió forintot. Ha így vesszük, akkor natúr számokban ez összesen 650 millió forint támogatást jelent. Sütő László azt is elmondta: a költségvetés készítésének két fő eleme volt. A egyik a stabilitás, hogy olyan költségvetés legyen, ami felkészíti a várost a 2013-ra, a várható változásokra, mivel alapvetően változik meg a Marcali ellátási területe, egyértelműen bővül az állam szerepe.

A másik fontos elem, hogy minden költséget odatervezzenek, ahol ténylegesen megjelenik, elsősorban az intézmények érdekében, mert 2013. január 1-ét minden szempontból tiszta pénzügyi helyzettel kell várnia Marcalinak is. A költségvetést egyhangún elfogadták a városatyák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!