Közélet

2013.03.30. 18:14

Hajókürt és ágyúlövés a Balatonon, a parton a vízállás a téma

A hajós minden időt kibír, az utasok azonban nyilván jobban örülnének a napsütésnek – mondta Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, mielőtt a tavaly vízre bocsátott Szigliget fedélzetére szállt és áthajózott Füredre; a hagyományokhoz híven ott fogadták a Siófokról induló első hajót, mellyel kezdetét vette a 167. balatoni hajózási szezon, a kissé (vagy inkább nagyon is) zord nagyszombaton. Szigliget várából ágyúlövéssel köszöntötték a jeles eseményt.

Fónai Imre

A vezérigazgató, majd az északi parton a füredi és siófoki polgármester, valamint a keszthelyi alpolgármester is azt hangsúlyozta: majdnem száz centi már a Balaton vízállása és további vízszint-növekedés várható, vagyis idén a hajók és vitorlások is ideális körülmények között szelhetik a vizet, s remélhetően a fürdőzőket is „megtelt” Balaton várja majd a nyáron. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár arról beszélt, hogy a biztonság egyre nagyobb érték. A rendőrség, az önkormányzatok és a polgárőrség összefogásával a közös cél az, hogy az Európai Unió legbiztonságosabb üdülőövezete legyen a Balaton; az ehhez szükséges forrásokat a kormányzat biztosítja – tett ígéretet az államtitkár.



A jegyáremelést már a múlt év végén bejelentették, emlékeztetett Horváth Gyula. A vezérigazgató szerint költségeik rohamos növekedése miatt kényszerültek a nyolc százalékos átlagos emelésre, ugyanakkor számos kedvezmény érvényben maradt, a balatoni régió állandó lakosait például 25 százalékkal olcsóbban viszik a menetrend szerinti hajók. Melyek a húsvétot követően egyelőre csak hétvégente közlekednek Siófok-Balatonfüred, Tihany, valamint Fonyód-Badacsony útvonalon, április 28-a után azonban már naponta. Horváth hozzátette: két új gyorshajót is vásárolnak idén, a nyári szezonra pedig befejezik a siófoki kikötő felújítását a harmadik ütemmel, mely a móló átépítését jelenti.

Nem is lehet elsétálni a békeangyal-szoborig, munkaterület most a siófoki móló, sokan tapasztalhatták ezt a húsvéti hosszú hétvégén, hiszen nemcsak a hajójáratok kezdtek közlekedni (nem kellett attól tartani, hogy a hűvös időben megtelnek, csak a legmerészebbek szálltak a fedélzetre), a kikötőben Húsvéti fesztivált is szerveztek színpaddal, fellépőkkel, jófajta harapnivalót kínáló standokkal, padokkal, asztalokkal. Sétálgatóból akadt ugyan, ám a kereskedők aligha voltak elégedettek a forgalommal. De legalább a vízszint már majdnem száz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!