Közélet

2014.01.15. 17:05

Schiffer: Lehet Más a Politika a kormánykárosultakkal

A Lehet Más a Politika (LMP) természetesen szövetségesei kezdettől fogva a tisztességes emberek – ezt mondta Schiffer András, az LMP társelnöke és frakcióvezetője a kérdésünkre, melyben Elek István szerdán közölt véleményét idéztük.

Balassa Tamás

A közíró a HVG.hu-n megjelent cikkében a létrejött baloldali blokk helyett egy olyan összefogást tartana reménytelinek, melyet egy megerősített LMP mellett az Ángyán József-féle szervezet, az Élőlánc, a 4K! és akár Szili Katalin pártja alkothatna.



– Ángyán tanár úr tudomásom szerint nem döntötte el, hogy részese kíván-e maradni a parlamenti politikai életnek – mondta Schiffer András. – De ettől függetlenül a napokban együtt tartunk sajtótájékoztatót vele és Vágó Gáborral a NAV-botránnyal összefüggésben.

Az LMP társelnöke szerdán Kaposváron mutatta be somogyi jelöltjeiket, majd a szerkesztőségünkben válaszolt kérdéseinkre. Szerinte a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány fémjelezte összefogás azt mutatja: összenőtt, ami összetartozik. Azokról van szó, tette hozzá, akik annyi értenek a válságkezeléshez, hogy ha nincs válság, akkor csinálnak.
– A mérhetetlen népszerűségű pártot jegyző Fodor Gábornak ezzel együtt – kérdeztük – hirtelen több esélye lett a parlamentbe jutáshoz, mint akár Önöknek.

– Ilyen esélyt nem szeretnénk, mi nem a parlamenti székekért politizálunk. Nekünk nincsenek Kubatov-listáink, de nincsenek olyan közös gazdasági érdekeink sem, amik az MSZP-SZDSZ-viszonylatban megvoltak. De éppen ez ad esélyt nekünk – mondta Schiffer András. – Nem csak azok között lehet választani, akik magukat szabadságharcosnak hazudva megmondják, ki a nemzeti és ki nem, majd Oroszországban szimpla hazaárulásként gyarmatsorba taszítják a hazát. De nem is csak a szemkilövetők vannak a másik oldalon.
A társelnök-frakcióvezető szerint a földön állnak, és bár képesek volnának a kormányzásra, abszolút többségre viszonylag csekély az esélyük. 2014 után is ellenzéki párt lesznek, és azért küzdenek, hogy az ország a Ház asztalán lévő törvényjavaslataik adta garanciákkal kikerüljön az oligarchák fogságából.

Az LMP mind a 106 egyéni választókerületben állít jelöltet, s így szemben a négy évvel ezelőtti hatból kettővel, Somogyban is minden körzetben lesz emberük, erről korábban már beszámoltunk. Ehhez képest változás, hogy Marcali-Fonyód térségében Filák Péter bölcsész végzettségű ingatlanközvetítő fogja megmérettetni magát az LMP színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!