Közélet

2014.05.23. 15:07

Fák meséltek diákoknak a madárlátta iskolában

A fák, mint élő kalendáriumok meséltek mintegy kétszáz általános iskolás diáknak pénteken a Lábodhoz közeli Sziágyi Erdei Iskolában, amit hívhatunk akár madárlátta sulinak is.

Jeki Gabriella

Madarak és fák napján az erdő mélyén, ahol gyönyörű a táj, és ahol a zöld színnek is legalább tíz árnyalatát fedezhetjük fel, a gyerekek rácsodálkozhattak a természet szépségére.
– Fontos üzenete van ennek a napnak, mert nem mindegy, mit érez, mit él meg a jövő generációja, akikkel meg szeretnénk ismertetni az erdőt – mondja Ihárosi Péter, a szervező SEFAG Zrt. erdészetpolitikai osztályvezető-helyettese. – Tudjuk, aki a gyerekekre időt és energiát áldoz, az a jövőbe tekint, amire kiváló hely egy erdei iskola, ahol eggyé válhatunk a természettel, rá tudunk csodálkozni az itt fellelhető csodálatos növényekre és állatokra.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Madarak és fák napján az erdő mélyén
[/caption]
Barcsi, bolhói, kaposvári és vízvári diákok teljesítették a forgószínpadszerűen kialakított állomásokat, mentoruk egy-egy erdész vagy vadász volt. A második és harmadik osztályosok így próbálták ki a „csont nélkül” kosárpalánkra dobást, a sárkányfőbelövést, az oroszlánetetést (kis labdákkal), a színes lufi csúzlit, a mocsárjáró játékot, s volt egy váltó-futóverseny a vörös tölgyesben. Ezután járták be az egyik, mintegy két kilométeres tanösvényt, ahol a fákat, lágyszárúkat, cserjéket, madarakat és vadállatokat ismerték meg.



– Ez természet ünnepe, amikor nem szabad elfelejteni, hogy mi, emberek a természet testvérei vagyunk – mesél az erdei iskola vezetője, Jákliné Mihály Bernadett. – Fontos, hogy évente legalább egy napot szenteljünk ennek védelmére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!