Közélet

2014.05.15. 17:53

Vége a hét szűk esztendőnek? Orosz igény a luxusnyaralókra

Hét szűk esztendő után élénkülni látszik az ingatlanpiac, aminek első jelei Somogyban is érezhetők. Elbizakodottságra azonban nincs ok, továbbra is a forgalomképes ár a piac kulcsszava. E fölött tartani lehet a várakozást, de csak ha nagyon ráérős a tulajdonos.

Balassa T.

Megjelentek a lakáshiteles vásárlók Kaposváron, a Balaton déli-partjára pedig az orosz kereslet húzódik le a nyugati medence egyre telítettebb zalai üdülőövezeteiből az az északi partról. E két tényező már önmagában is ígéretes a somogyi gazdaság, az ingatlan-tulajdonosok és a felújítások révén az építőipar számára. Nagyon nem kell azonban elrugaszkodni a vágyakkal, az országosan és statisztikusan is tapasztalható élénkülés egyelőre csak bizonyos szegmenseket érint, és azokat is csak egyes térségekben. Az első negyedévben 20 ezres nagyságrendben cseréltek gazdát ingatlanok, ami tíz százalékos emelkedés.

Budapest és a népszerű tájegységek, frekventált üdülőövezetek, köztük a Balaton élénkülő ingatlanpiaca miatt irodát nyitott Balatonmáriafürdőn tavaly a Sevax Ingatlan Zrt. Sinka József vezető értékbecslő elmondta: Hévíz és Zalakaros térségére is nyitottak, ahol azonban egyre telítettebb a piac. Az orosz vevők így már a déli-parton is megjelentek, Balatonkeresztúr térségében, sőt, egészen Pogányszentpéterig elmentek. Jellemzően igényes vásárlók, felújítással nem szeretnének bajlódni, így az újabb építésű, jó helyen lévő kínálatot keresik, akár a 60-80 milliós árkategóriában is. Magyar vevője volt egy balatonfenyvesi 70 milliós, vízparti nyaralónak nemrég. Erre azért kevés a példa, a hazai partnereik inkább a kisebb, 5-10 milliós nyaralókat keresik, ezek elsősorban a hetvenes évek stílusjegyeit viselő könnyűszerkezetes faházak vagy ikernyaralók. Ritkább a magyar kereslet a legfeljebb 15-20 milliós ingatlanokra, a 30-40 milliós szegmens keresletében pedig űr van.



Sinka József a balatoni ingatlanárakról elmondta azt is: a pénzintézetek és a követeléskezelőik által piacra dobott beragadt lakások, nyaralók még limitált számban megjelenve is, értelemszerűen nyomták le az árakat.
– Egészen a forgalomképes árig, a mai napig jellemzően ezen az árszínvonalon tudnak elkelni az ingatlanok – mondta a vezető értékbecslő. – Itt már természetesen megjelenik a befektetési célú kereslet is.
A megyeszékhelyen egyelőre a kisértékű lakások a kelendőek, panelből és jó helyen lévő téglalakásból szabályosan kínálatra szorulna a piac, keresettek a zártkertek is, és nagy a kereslet az új építésű, földszinti lakások iránt is: ilyen alig épült az elmúlt öt-hat évben. A 25-30 éves, modernizációra és felújításra szoruló családi házakra viszont továbbra is visszafogott a kereslet.

Hosszú csend után ismét: lakáshitelek

Már mintha Kaposváron is megneszelték volna az eladók az ingatlanpiaci élénkülés hírét. Az előadók egyre gyakrabban kivárnak, rugalmatlanabbá váltak az alkufolyamatban, és a keresletbővülés, az áremelkedés esélyeiről érdeklődnek a szakértőknél. Az árak azonban makacsul tartják magukat, nemigen mozdulnak felfelé, és az eladók egy része olykor nem eszmél az olykor túlzó várakozásokból. Sümegh Nándorné, a Basha Ingatlanközvetítő Kft. ügyvezető-tulajdonosának a tapasztalata az is, hogy érezhetően egyre több az érdeklődő, és a befejezett ügylet is a piacon.
– Kaposváron és a megye legtöbb területén nyilvánvalóan nem lehet olyan élénkülésre számítani, mint a fővárosban, hiszen ahhoz magasabb jövedelmek és új álláshelyek kellenének a munkaerő-piacon, de már látjuk a kedvező változást – mondta az ügyvezető. – Az pedig kiemelkedően jó hír, hogy a tavaly szinte példátlan lakáshitelek is megjelentek, az elmúlt hetek értékesítéseinek az ötven százalékában pénzintézeti termék is szerepelt. Ötven-hatvan, egy esetben 70 százalékos értékben is hitelezett a bank, utóbbit háromszobás panelre, jó adósnak számító jövedelmi viszonyokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!