Közélet

2014.12.05. 08:09

Íme, ebben a faluban van a legkevesebb adózó az országban

Arányaiban Nemeskisfaludon van a legkevesebb adózó az országban. A legfrissebb, 2013-as NAV adatok szerint – amelyet a napi.hu hozott nyilvánosságra – a magyar lakosság 44,3 százaléka volt szja-bevalló. Ehhez képest Nemeskisfaludon a 126 lakosból mindössze 15-en adtak be adóbevallást, ami 11,9 százaléknak felel meg.

Márkus Kata

Bár az adózói létszám nyilván sok mindent elárul adott településről, Molnár Zoltán, Nemeskisfalud polgármestere szerint nem feltétlenül jelzi azt, hogy a sereghajtó településeken sokkal rosszabbul élnének az emberek, mint ahol mondjuk a lakosság 30 százaléka adózott. Itt van például Nemeskisfalud, ahol működik egy szociális otthon, s ahol nyolcvan nyugdíjast, illetve fogyatékkal élőt látnak el – indokolt megkeresésünkre Molnár Zoltán polgármester. – Az összesen 126 helybeliből ők nyilván nem fizetnek szja-t. Persze jellemző erre a falura is, hogy elöregedett, van három egyetemistánk, nyolc kiskorúnk, és mondjuk négy férfi, aki hadra fogható. Ők közmunkát végeznek időnként. Persze mi is igyekszünk itthon tartani a fiataljainkat, pályázati forrásból tervezünk felújítani a településen számukra házakat. Munkalehetőséget is igyekszünk teremteni a faluban, méghozzá olyat, ami a helyi sajátosságokra épít. Alapvetően ez egy állattartó vidék volt, ezt szeretnénk folytatni, nyulat és fürjeket szeretnénk tenyészteni. Így reményeink szerint kevésbé leszünk kiszolgáltatottak a nagyobb cégeknek. A tervünk megvalósításához kapunk segítséget a Kaposvári Egyetemtől is, a célunk pedig nem profitorientált módon működtetni a gazdaságot, hanem megélhetést biztosítani a családoknak olyan tevékenységgel, amivel még nem telített a piac.

Egész Somogyban nem túl rózsás a helyzet a lakosság és az szja-bevallók arányát tekintve: a megyék és Budapest összehasonlításában Somogy hátulról a negyedik, a 326 ezer 951 állandó lakosból 139 ezer 13 a bevallók száma, ez 42,5 százalékos arány. A legjobb adózói arányt Vasban regisztrálták, 48,7 százalékkal. Ám a települések rangsorában ennél jóval kedvezőbb arány is fellelhető: a legjobb a helyzet a Veszprém megyei Tagyon, ahol 97 lakosából 62 számít szja-bevallónak a NAV adatai szerint, ami 63,9 százalékos arány. De a Győr megyei Csornán is a lakosság 52 százaléka adott be adóbevallást tavaly. Mindez tehát azt is bizonyítja, hogy nem feltétlenül egy település mérete, illetve az ott lakók száma a meghatározó e tekintetben, sokkal inkább a földrajzi elhelyezkedés, illetve, hogy van-e nagyfoglalkoztató a településen. Ahogy egy szociális otthon sokat „ronthat” a statisztikán, úgy egy nagyfoglalkoztató sokat javíthat. Annyi bizonyos, ahol megyei szinten jobbak a lehetőségek, ott a kistelepüléseken élők is könnyebben megtalálják a boldogulásukat, akár ingázva is.



A napokban nyilvánosságra hozott NAV statisztika szerint a megyék és a főváros versenye viszonylag kiegyenlített; a legrosszabb aránnyal rendelkező Borsod-Abaúj-Zemplén és a legjobbal rendelkező Vas között 7,5 százalékos különbséget mért az adóhatóság. Somogyot csak Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye követi a rangsorban. Budapest is csak egyetlen hellyel előzi meg Somogyot, a lakosság 42,6 százaléka volt szja-bevalló, így az országos átlag alá került. A települések rangsorában Somogyból például Büssü sem büszkélkedhet a maga 16,4 százalékos szja-bevallói aránnyal, a megyében átlagosan 44-45 százalékos ez az arány. Kaposváron is valamivel több, mint 44 százalék adott be adóbevallást 2013-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!