Közélet

2015.01.21. 16:04

Családi kedvezmény: segít a kalkulátor

Nyilatkozni kell az adókedvezményekről, kalkulátor is segíti az adózókat. Az idén bizonyos esetekben havi 5250 forint úgynevezett személyi kedvezmény jár az adóból.

Harsányi Miklós

– Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken az idén a személyi jövedelemadójuk – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatójából. – Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat.
A legtöbb embert a családi kedvezmény érinti, amit tavaly óta az alacsony keresetűek is kihasználhatnak, hiszen az adóalap kevesebb, mint a kedvezmény, a járulékokból érvényesíthető a különbözet.

Aszalós Andrea sajtóreferens közölte: a családi kedvezményről az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék jár, mert ők egyben a családi kedvezményre jogosító családtagok is. Megtudtuk: a nyilatkozathoz segít a NAV honlapján elérhető családikedvezmény-kalkulátor, ezzel egyszerűen kiszámolható, hogy a rendszeres bérjövedelemből mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak a családok.– A kalkulátor mellett az is szerepel, hogy kik jogosultak a kedvezményekre, s mely családtagok számíthatnak eltartottnak, illetve kedvezményezett eltartottnak – tájékoztatott. – Ugyancsak adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti, illetve kötötte 2014. december 31. után. Az adóalapból vonható kedvezmény, ami havi 31 250 forint, két évig jár. Ez havi 5000 forinttal emeli a nettó bért.
A NAV arról is beszámolt: az idén havi 5250 forint úgynevezett személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvednek vagy rokkantsági járadékban, illetőleg fogyatékossági támogatásban részesülnek. Lényeges tudni: a kedvezményekről év közben is nyilatkozni lehet, ha a jogosultság nem januártól áll fenn.

Ezek is érdekelhetik