Közélet

2015.03.06. 15:28

Eldugult az árok, több portát is elöntött a belvíz

Hetek óta küzd a belvízzel Barta László, akinek rinyakovácsi portáját elöntötte a csapadék. Két szivattyúval is igyekszik eltüntetni a vizet, a villanyszámlája ettől óriásira emelkedett. Tizenkét napon át dolgozott, de ezután egy éjszaka újra eső zúdult a környékre, emiatt megint ugyanott van, ahol a part szakad, kesergett.

K. G.

– Kertészetből élünk, fóliasátraink vannak, de most térdig érő víz van a sátrak kétharmadában, nem lehet bemenni. Már ültetni kellene, eperpalántánk van, hatalmas lesz a károm, ha tönkremegy – panaszolta az őstermelő. – Még négy-öt házat érint a belvíz az utcában. Az a gond, hogy a vízlevezetés nincs megoldva. Van egy árok, amelyről a falugyűlés már három éve határozatot hozott, kimondtuk, hogy nem szabad megszüntetni, de mégis betemetődött, mert nincs aki kitisztítsa. Szóltam a polgármesternek, de azt felelte, hogy nincs elég közmunkása.

Barta László szerint a többi helybeli sem segítőkész. A kertje végén egy emelkedőn egy csemetéskert van, a tulajdonosához is fordult, hogy ne temesse be a területén lévő árkokat, mert lezúdul a kertbe a víz, de csak mosolygott rajta. Az utcában lévő árok megoldás lehetne, de magántulajdonban lévő területeken is áthalad. A tulajdonosok közül volt, aki kijelentette, hogy nem járul hozzá a munkákhoz, mert birkákat akar tartani, és attól is fél, hogy a gyermeke beleesik az árokba, ha mélyre ássák.



Rinyakovácsi polgármestere azt ígérte, hogy a napokban megoldódik a probléma. Balogh Géza szerint eddig is csak azért csúsztak a munkálatok, mert egy átmeneti időszakban éppen nem volt közmunkás a faluban. Korábban ketten is dolgoztak, de lejárt az idejük. Jelenleg négyen járnak tanfolyamra a községből, éppen végeznek. Március 16-tól viszont akár tizenöt közmunkás is lehet, mert beindult a közmunkaprogram, csak későn kapják meg a támogatást.
– Ez egy hosszabb árok, amiről szó van, több porta udvarán is keresztül vezet – magyarázta a polgármester. – A térképen szerepel, de helyrajzi száma nincsen. Valóban volt olyan háztulajdonos, akinek nem tetszett, hogy rendbe hozzuk az árkot, de sikerült megegyeznem vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!