Közélet

2015.06.16. 06:33

Hubertus-per: kár se érte az államot a Nagyberekben, a jó erkölcs se sérült

Nem semmis a Hubertus Bt. privatizációs szerződése, mellyel a jelenleg német tulajdonban lévő társaság 1992-ben 99 évre hektáronként 10 forintért (!) vette bérbe a Balatonfenyvestől délre eső Nagyberek egykori állami gazdasági területét. Ezt jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla mondta ki, megerősítve az elsőfokú döntést, amely minden érdemi kérdésben elutasította a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) keresetét.

Fónai Imre

A hektáronkénti tíz forintos haszonbérleti díj miatt több milliárdos kár érhette az államot – állította a per kezdetekor Budai Gyula akkori elszámoltatási kormánybiztos.

A nagybereki madárrezervátum akkor került az országos érdeklődés középpontjába, amikor néhány éve aggályosra csökkent a vízszint a Balatonfenyvestől délre eső, védett lápterületen. Az ott fészkelő, fokozottan védett madárfajok élőhelye veszélybe került a nagymértékű vízeresztés miatt – írtuk meg akkor. A Nagyberek 7725 hektárját 99 évre kapta bérbe a Hubertus Bt., melyre több tipikusan állami feladatot is rátestáltak a kedvező díjért cserébe: neki jutott egyebek mellett a vízgazdálkodási feladatok elvégzése.



Budai Gyula néhány éve természetkárosítás és hűtlen kezelés miatt is feljelentést tett. Kezdeményezte a privatizációs szerződés semmissé nyilvánítását és a terület állami birtokba vételét. A vagyonjogi pert az NFA 2011-ben indította, azzal, hogy a 99 évre, 30 évvel meghosszabbíthatóan kötött megállapodás számos egykori jogszabályba, továbbá jó erkölcsbe ütközik. A bt. álláspontja szerint azért volt a jelképes földbérleti díj, mert az állami gazdaság jogutódjaként vállalták a szerződésben a Nagyberek térségének vízkormányzását is.
Fónai Imre


Piaci árat fizet a Hubertus, ha...

Bártfai Beatrix, az állami oldal ügyvédje szerint a jogerős ítélet anyagi és eljárásjogi szempontból olyan példátlan jogi nonszensz, amely miatt feltétlenül indokolt a Kúriához fordulni felülvizsgálati kérelemmel. Hubay Gyula, a Hubertus jogi képviselője az ítélet után annyit mondott: négy év alatt sikerült megállapítani jogerősen, hogy érvényes a társaság haszonbérleti szerződése. Hozzátette: eddig tucatnyi pert nyert a Hubertus az állammal szemben, közben folyamatosan egyezségre törekedtek, egyebek közt felajánlva, hogy piaci árat fizetnek a földterületekért, ha cserébe az állam beszáll a bérelt területeiknél nagyobb térségben finanszírozott vízkormányzás költségeibe, de eddig nem jártak sikerrel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!