Közélet

2015.07.14. 15:27

Kötelező békéltetéssel harcolnak a gagyi ellen

Rövidesen, ha egy vállalkozás nem képviselteti magát a Békéltető Testület előtt, akkor büntetést fizet. Novák Ferenc somogyi elnök szerint a változás erősíti a fogyasztók biztonságérzetét.

Harsányi Miklós

A Parlament a napokban döntött a fogyasztóvédelmi törvény módosításáról, melynek egyik lényeges pontja: a Békéltető Testület eljárásaiban kötelezővé teszik a vállalkozás nyilatkozattételre, akár az egyezség megkötésére feljogosított képviselőjének személyes jelenlétét. Somogyban tavaly csaknem 200 ügyet tárgyalt a szervezet, az idei első félévben csaknem 30 százalékos növekedést rögzítettek, s már közel 130 beadványt tartanak nyilván. Novák Ferenc megyei elnök szerint a testület 16 éves történetének egyik legfontosabb változása a mostani döntés.– Eddig ugyanis 100 esetből csupán hét-nyolc alkalommal jelent meg személyesen a bepanaszolt vállalkozás képviselője  – emelte ki. – Azzal, hogy a jogszabály kötelezővé teszi ezt, szerintem alapvetően megváltozik a helyzet.

A silány minőségű ruhák, cipők, elektronikai termékek mellett gyakran kaptak panaszt azoktól, akik termékbemutatókon jártak pórul. Novák szerint a rászedett vásárlók sokszor nem tudták érvényesíteni követelésüket, előfordult, hogy a vállalkozások gyakori telephely-változtatással igyekeztek meglógni a reklamálók elől. Megtörtént, hogy egy tanyát jelöltek meg székhelyként, ahol zárt ajtó várta az átvert ügyfelet. A jövőben viszont merőben új helyzet áll elő: a büntetés elől nem menekülhetnek azok a vállalkozások, amelyek távol maradnak a Békéltető Testület előtt megtartott tárgyalástól. Az elnök úgy fogalmazott, ha például egy debreceni céggel kapcsolatban gond merül fel Kaposváron és Zalaegerszegen, akkor mindegyik városban személyesen képviselni kell a társaságot. A szigorúbb szabályok miatt vélhetően gyorsabban sikerül lezárni a vitás ügyeket, és a fogyasztók biztonságérzete tovább erősödik.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik