Közélet

2015.08.24. 16:57

Aprófalvak: elnéptelenedik a vidék

Az ország településeinek egyharmada 500 lakosúnál kisebb aprófalu volt tavaly január 1-jén, ugyanakkor ezekben a falvakban az ország népességének mindössze három százaléka élt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatójából.

K. G.

A KSH adatai szerint az ország 3154 településéből 346 városi rangú, köztük a főváros mellett 23 megyei jogú város van. A települések közül 2808 község, amelyből 118 nagyközségnek számít. A legnagyobb város Budapest, ahol 1,7 millióan élnek, a legkisebb pedig a kiterjedést tekintve az egy négyzetkilométer alatti, Pest megyei Remeteszőlős, a népességet tekintve pedig a Zala megyei Iborfia az utolsó, mindössze nyolc lakossal.Somogyra és Baranyára is jellemző az aprófalvas szerkezet, amely miatt az itteni települések jó része az alsó hierarchiába tartozik, mert ennek rendkívül sok a hátránya, tudtuk meg Szabó János kaposvári szociológustól. A zsáktelepüléseken beszűkült a közlekedési lehetőség és az infrastruktúra, ipar nem települ oda, munkahelyektől elzárt térségek alakulnak ki. Csak bejáróként lehet dolgozni, ez pedig tovább növeli a szegénységet. Az aprófalvak lakosait az intézményi, gazdasági és szolgáltatói, oktatási és egészségügyi hátrányok is sújtják. Az elmúlt években az országba áramló uniós támogatások felhasználásakor a közlekedési infrastruktúra megteremtése lenne a legfontosabb, ha ez a probléma nem oldódik meg, zárványfalvak alakulnak ki, ahonnan elköltöznek azok, akiknek az élethelyzetük megengedi. Maradnak az elnéptelenedő falvak, ahová még szegényebb népesség áramlik be, akik gyakran a saját környezetükre sem tudnak vigyázni. Romos házak jelzik, hogy halálra vannak ítélve a kis falvak, ha nem sikerül a felzárkózás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!