Közélet

2015.08.30. 14:02

Michelin-csillagos mesterszakács kóstolt a lecsófesztiválon

Boszorkányfőzet, bográcsbűbáj, paprikavulkán, bikavadító és bikaszelídítő, valamint Süsü kedvence – ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illette kivétel nélkül mind a harminchat étket Csukás István zsűrielnök a balatonszárszói lecsófesztiválon.

Fónai Imre

Strandolók százai között főttek az ízremekek a kánikulában, és ahogyan Csukás István, Szárszó díszpolgára megjegyezte, egyrészt ma már valóssággal vissza kell fogni a jelentkezőket, akkora a számuk, vagyis „ez aztán erőltetés nélküli, spontán rendezvény”, meg aztán a meseíró szerint a zsűri is évről-évre rangosabb (ő maga a biztos pont, az idén egyebek között Hatala József altábornagy, korábbi országos rendőrfőkapitány is ott ült az ítészek között, azután Garamvölgyi László „József Attila-szakos” hajdani rendőrségi szóvivő, sőt, a Michelin-csillagos fővárosi Onyx étterem mesterszakácsa is).



– Pénzzel Hollywoodot lehet csinálni, van azután, amit pénzzel sem lehet, ez a szárszói Lecsófesztivál meg attól is nagyszerű, hogy egyetlen fillér sem kell hozzá – így Csukás István, de mindjárt javítunk is, mert Szabó Gábor műsorközlő új elnevezést javasolt, fesztivál helyett kavalkádot, esetleg kavarkádot. Az erdélyi testvértelepülés, Gyergyóalfalu delegációja abból főzött lecsót, amit odahaza gyűjtöttek, így vargányából és rókagombából, elárulták azt is, hogy feléjük a paradicsom nemigen terem meg, annál inkább a pityóka, azt cserélik szőlőre, paradicsomra. Hamvas Zoltántól, az Onyx mesterszakácsától meg azt tudtuk meg, hogy számára a lecsónak hat összetevője van és nem több: paprika, paradicsom, hagyma, fűszerpaprika, kolbász és szalonna (így aztán feltehetően nem is nyerte el a tetszését a törökbálintiak velős-májas lecsója), amúgy nyári hétvégéken ő is gyakran főz lecsót, éppen Balatonszárszón, ahol tavaly vett nyaralót és azt ajánlja másoknak is, hogy lecsót leginkább csak nyár tájékán, friss magyar paprikából és paradicsomból egyen.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Süsü is jól érezte magát a lecsófesztiválon
[/caption]
Akadt, aki tárcsán, más fatüzeléssel készítette a (füstös) lecsót, amúgy mindenki nyert, ha mást nem, egy nevet az étkének Csukástól, Süsü is jól érezte magát, a helyiek sátránál nem csak lecsóval, pálinkával is doppingolták – egy sárkánynak kevesebb is elég, hogy tüzet okádjon...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!