Közélet

2015.08.31. 18:51

Viszlát, vakáció: kánikulában indult el a tanév

Címkék#Kaposvár

Becsengettek a diákoknak Kaposváron is: az 5093 általános iskoláson kívül 1784 gimnazista is iskolapadba ül. A megyeszékhelyen 558 első osztályos kezdi el tanulmányait.

Harsányi Miklós

A Lamping József műszaki szakközépiskola és szakiskola adott otthont hétfőn a városi tanévnyitó ünnepségnek: diákok és pedagógusok sokasága vett részt a rendezvényen.
– A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned azonban neked kell – idézett egy közmondást köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Kitűnően ragadja meg az oktatás lényegét a bölcsesség. Mégis mivel látjuk, hogy gyermekeink oktatása, nevelése egy folymatosan változó világban, folyamatosan változó körülmények között zajlik, jó mindenkor tudnunk, hol is van az a bizonyos kinyitásra váró ajtó. S azt is, hol kell megolajozni zsanérjait, hogy a jövő generációi valóban be is léphessenek rajta.



A polgármester kiemelte: helytörténészek szerint 1715-ben kezdődött meg az első tanév városunkban vagyis éppen 300 éve folyik önálló épületben az oktatás. A 2015-2016-os tanév pedig a 301. Kaposváron. Úgy fogalmazott: a három évszázad jelentősége persze nem a tisztes kort jelenti önmagában. Hanem annak tartalma, a mindennapok küzdelme vagyis az, hogy a kaposvári iskolák, a tanítók rendre olyan tudással vértezték fel az itt nevelkedő gyermekeket, amely újra és újra biztosítéka és záloga lett városunk folyamatos fejlődősének. Szita arról is beszélt: a tanulás és tanítás azonban egyidős az emberiséggel. S lényege, szerepe, és feladata a kezdetek óta mit sem változott.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Akkor holnaptól suli
[/caption]

– A már megélt tapasztalat elmeséléséről, a megszerzett tudás átadásának, továbbadásának felelősségéről szól – hangoztatta. – Arról, hogy az embernek kötelessége a jövő generációit segíteni, kötelessége megtenni a jelenben mindazt, ami rajta múlik. Csak ezáltal találhatja meg a helyét az ember a világban, csak is így ismerheti fel az együttes tervezésben és közös cselekvésben rejlő hatalmas erőt. Azt az erőt, amely Kaposvárt is felépítette.
Agócs Attila, a házigazda középiskola igazgatója a minőségi oktatás fontosságát emelte ki, s a Lamping József díjat átadta az ünnepségen jelenlévő a korábbi iskola alapító igazgatónak, Ponikfor Zoltánnak. A kaposvári iskolát a csíkszeredai testvériskola igazgatója is köszöntötte.
Stickel Péter, a KLIK Kaposvár megyeközponti tankerület igazgatója egyebek mellett közölte: az új tanévben – az 1784 gimnazistán kívül – 5093 általános iskolás kezdi el tanulmányait a megyeszékhelyen. A 99 speciális szakiskoláson kívül több mint 900 gyermek részesül alapfokú művészeti oktatásban, s a városban 860 pedagógus foglalkozik a diákokkal. Az ünnepség résztvevőit Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója is köszöntötte, a kaposvári tanvényitón számos elismerést, oklevelet adtak át a pedagógusoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!