Közélet

2015.09.03. 17:02

Huszonöt évnyi kutatómunka az egészség szolgálatában

Fennállásának negyed százados jubileumát ünnepli csütörtökön és pénteken a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete, melyben a tudomány számos területén végeztek úttörő eljárásokat, kutatásokat. Így számos MR eljárást Magyarországon először végeztek a kaposvári intézetben, s itt adtak ki a világon először állat anatómiai keresztmetszeti atlaszt is.

Márkus Kata

A jubileumi rendezvényen Szávai Ferenc rektor, Borbás Zoltán, az egyetem kancellárja és Szita Károly polgármester is méltatta az intézet tevékenységét és az alapítókat: Repa Imre professzort és Horn Péter akadémikust. A két nap alatt harminckét előadás hangzik el, ebből öt a Harvard Egyetem reprezentánsaitól, valamint Írországból és Szlovéniából is érkeztek előadók. Magyarországról hat akadémikus tart előadást. A tudományos program végén Jólesz Ferenc idegsebészre, idegkutatóra, radiológusra, a Harvard Egyetem radiológia professzorára emlékeznek, és emléktáblát is avatnak azoknak, akik 1990-től az intézetben hosszabb-rövidebb ideig közvetlen munkatársak voltak.



Az intézet Horn Péter akadémikus elképzelése alapján és néhai Baka József gazdasági főigazgató szervező tevékenységével jött létre 1988-1990 között, majd többszöri zöldmezős beruházás, valamint folyamatos fejlesztés, bővítés és technológiai újulás közepette alakult ki jelenlegi formájában. Az intézmény tevékenységei közül kiemelkedik a Harvard Egyetem Radiológiai Tanszékével fennálló 23 éves szerződéses kutatási együttműködés. Alapvető stratégiai partnere pedig a Kaposi Mór Oktató Kórház. Az intézetben csaknem 6,7 milliárd forint értékű gépekkel végzik a vizsgálatokat, kutatásokat. Egészségügyi szolgáltatásból származó bevételük több, mint 22 milliárd forint, míg kutatási bevételeik csaknem elérik az egymilliárdot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!