Közélet

2015.10.02. 16:34

Javuló mutatók, romló biztonságérzet?

A Somogy megyei rendőrfőkapitány szerint jobb a közbiztonság, néhány képviselő azonban azt állította, van ahol félnek az emberek.

Márkus Kata

Somogyban szignifikáns az elmozdulás a közbiztonság tekintetében, javult a közbiztonsági helyzet, csökkent a bűncselekmények száma, és javult a felderítési mutató is. Így értékelte – persze adatokkal alátámasztva – a megyei közgyűlés pénteki ülésén Piros Attila dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a megye tavalyi közrendjét, ám hozzátette: korántsem elégedett az eredményekkel. Így volt ezzel jó néhány képviselő is, miután megköszönték a rendőrség erőfeszítéseit, többen is feltették a kérdést, köztük Gyenesei István (Somogyért Egyesület): ha javulnak a mutatók, mivel magyarázható, hogy a lakosság biztonságérzete romlik?



Kövér István Attila (Somogyért Egyesület) egyenesen úgy fogalmazott: a falvakban élő idősek igenis félnek. – Hetente vannak betörések a környékünkön, 18 betörésből 0(!) a felderítettek száma – mondta –, Nemeskisfalud és Nagyszakácsi környékén pedig már álarcos betörések is voltak. Igenis kevés a rendőr, nálunk két rendőr jut 14 településre.
Gyenesei István erre úgy reagált, lehet, hogy átlagosan elegendő rendőr van, de a végeken nem elégséges a létszámuk, majd Piros Attila felé fordulva azt mondta: ha ma azt mondaná, hogy elégséges a létszám, holnap már nem lenne megyei főkapitány.

Gombai Győző (Jobbik) szerint elképzelhető, hogy elegendő a rendőri létszám, ha jól felkészült szakemberekből áll az állomány. – Ám a jól felkészült rendőrök folyamatosan szerelnek le és mennek külföldre – mondta.
– Három évvel ezelőtt pont ennyi rendőr volt Somogyban – reagált Piros Attila –, mégis sikerült biztonságosabbá tenni Somogyot, talán jobb a közérzet. Még mindig nem elég szignifikáns az elmozdulás a közbiztonság terén, de nem kell rettegniük az embereknek Somogyban. Valóban szerelnek még le a rendőrségtől, ám azt nem tudják, hányan jönnének vissza az állományhoz. De most mondom, hogy senkit nem veszek vissza! Ez egy hivatás – hangsúlyozta a főkapitány.

A migrációval kapcsolatban Piros Attila kiemelte: szeptember 18 óta kaposvárnyi bevándorló lépte át a somogyi határt Zákánynál és Barcsnál, ám a rendőrök mindvégig megoldották, hogy a településekre ne juthassanak be. Abban az esetben pedig, ha lezárják a horvát határt, a somogyi rendőrök továbbra is garantálják a biztonságot.
– Valljuk be, nem tőlünk függ a migrációs helyzet, ezért a félelem és a bizonytalanság jelen van az emberek közt – reagált Gyenesei István, majd a több, mint egy órás kérdezz-felelek után 11 igen szavazattal és 3 tartózkodással elfogadták a képviselők Piros Attila beszámolóját.

Személycsere a testületben

A megyei közgyűlés pénteki ülésén esküt tett Csendesné Murányi Ibolya, akit a tavasszal közgyűlési tagságáról lemondott Sárdi Árpád helyére delegált a Magyar Szocialista Párt. Sárdi Árpád ezzel nem hagyja el végérvényesen a megyei közgyűlést, külső bizottsági tagként részt vesz a Területfejlesztési Bizottság munkájában. A napirendek sorában 33 és fél millió forinttal módosították a közgyűlés 2015. évi költségvetési rendeletét, Jakó Gergely elnök szerint lejárt tartozása nincs az önkormányzatnak, s rendelkezik szabad pénzekkel is. Elfogadták az Integrált Területi Programot, illetve a Somogy Megyei Értéktár Bizottság beszámolóját, valamint döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a Kaposvári Vigasságok terének üzemeltetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!