Közélet

2015.11.17. 17:02

Ki fizeti a számlát? 40 milliós hibalitsa a látogatóközpontnál

Kováts Imre szerint a város, Kaposvár szerint a felelősök fizetik a Rippl-Rónai Emlékmúzeum és Látogatóközpont építési hibáinak javítását.

Márkus Kata

Miért Kaposvár önkormányzata fizeti a számlát a Somogy Megyei Önkormányzat helyett? Ezt kérdezte interpellációjában a legutóbbi közgyűlésen Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) utalva arra, hogy a Rippl-Rónai Emlékmúzeum és Látogatóközpont építési hibáinak javítására csaknem negyvenmillió forintot kénytelen kifizetni a város. A városvezetés szerint azonban nem Kaposvár fizeti a javítást, hanem a hibáért felelősök.



– Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a város honlapján olvasható dokumentumok szerint a Rippl-Rónai Emlékmúzeum és Látogatóközpont építési hibáinak javítására közel 40 millió forintot kénytelen kifizetni – áll Kováts Imre interpellációjában. – Annak ellenére, hogy Kaposvár Komplex Turisztikai Programja keretében Kaposvár önkormányzata volt az uniós pályázat kezdeményezője és tagja volt a beruházást megrendelő konzorciumnak – a kivitelezés során, a konzorcium tagjaként – a minimális műszaki követelményeket sem tudta érvényesíteni. Elég csupán arra utalnom, hogy közel egy évig nem végeztek munkát a látogatóközpont majdnem kész épületén, eközben semmilyen állagmegőrzés nem történt. Olyan időjárási viszonyok között fejezték be a kivitelezést, hogy az idegenforgalmi hasznosítást évek óta akadályozó következmények előre láthatóak voltak. Ki a felelős a Rippl-Rónai Emlékmúzeum és a Látogatóközpont kivitelezése során elkövetett műszaki hibákért? Tett-e lépéseket a város a tervező-, a kivitelező-, vagy a műszaki ellenőr felelősségének megállapítása és az okozott kár áthárítása érdekében? – kérdezte a képviselő.

– A Somogy Megyei Önkormányzat a Rippl-Rónai Emlékmúzeum esetében, mint tulajdonos látta el a beruházói feladatokat – tért ki válaszában Farkas Edit aljegyző. – A beruházás műszaki átadás-átvétele 2012. október 31-én volt, az elszámolásra megyei önkormányzattal 2012. december 19-én került sor. A megyei önkormányzatok konszolidációja kapcsán Kaposvár kinyilvánította azon szándékát, hogy a Rippl-Rónai Emlékmúzeumot tulajdonába, illetve fenntartásába vegye. Így az ingatlan tulajdonjogát 2013. január 2-án átadta a megye a városnak. Az átvételt követően aztán hibalisták készültek, a hibák közül többnek a javítása nem, vagy csak részlegesen történt meg. A vállalkozót többször is felszólítottuk, hogy javítsa ki a hibákat, ellenkező esetben a bankgarancia terhére mi végeztetjük el azokat. A vállalkozó számára előírt határidő végül eredménytelenül telt el. Igazságügyi műszaki szakértő kirendelését kértük a felmerült hibák okainak, és azok kijavítási költségeinek megállapítására.

Farkas Edit szerint az elkészült szakértői véleményben leírtak alapján felszólították a tervezőt a javítási tervek elkészítésére, majd ez alapján a hibák javítására vonatkozó közbeszerzési eljárás lefolytatására, a munkákra a szerződések megkötésére. – A javítás költségeinek fedezetére a kivitelező jóteljesítési bankgaranciájának teljes összegét, 8 millió 730 ezer forintot lehívtuk – emelte ki. – Már a pontos javítási költségek ismeretében most kerül sor a tervező és műszaki ellenőr felé is az okozott kár megtérítése érdekében a szükséges lépések megtételére.

December vége a teljesítési határidő

– Kaposvár honlapján három szerződés található a Rippl-Rónai Emlékmúzeum Látogatóközpont építési hibáinak javítására vonatkozóan – mondta el érdeklődésünkre Kováts Imre. – Az egyik szerződés az építmény utólagos vízszigetelési munkáira vonatkozik csaknem nettó hat és fél millió forint értékben. A másik burkolási munkákról szól valamivel több, mint nettó 20 millió forint értékben. A harmadik pedig csapadékvíz-elvezetési munkákat tartalmaz nettó négymillió 188 ezer forintról. A nagyjából bruttó 39 millió forintos javítási munkák teljesítési határideje ez év december vége.
A megrendelő mindhárom esetben a Rippl-Rónai múzeum. Melynek fenntartója Kaposvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!