Közélet

2016.10.13. 16:26

Fizetős strand, adóemelés: pótolni kell a kieső állami támogatást

Négyszázról ötszáz forintra nőhet jövő nyártól a kúrtaxa Zamárdiban, Balatonszemesen még nem döntötték el, miképpen pótolják a kieső állami támogatást, Balatonföldváron a Keleti strandot teszik fizetőssé.

Fónai Imre

Az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni az állam anno a kúrtaxa-kiegészítés bevezetésével. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, 2017. januártól pedig mindössze egy forintot.



Balatonszárszó már az idén nyárra fizetőssé tette addig ingyenes központi strandját és Fonyódon is a szezonra lett fizetős a sándortelepi strand és a közeli parkoló. Zamárdiban egyelőre tartják magukat a parkolók és strandok ingyenességéhez, a kúrtaxa-emelés azonban aligha kerülhető el.
– Képviselő-testületünk állásfoglalása szerint amíg ki tudjuk gazdálkodni, addig maradnak az ingyenes strandok és parkolók – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Fesztivál-bevételeinknek is köszönhetően egyelőre tartjuk is magunkat ehhez, a kúrtaxa-emelés azonban napirendre kerül. A sok tízmilliós kiesést valahonnan pótolni kell. Hiszen a fenntartási költségek nem csökkennek, sőt, ha fejlesztünk, azzal már növeljük is, a nyárra például három új szabadtéri tusolót létesítettünk a strandterületeken, ami csak növeli a fizetni valónkat.
A 400 forintos adótételt 500-ra emelnék Zamárdiban. – Azt fogom javasolni, hogy csak a főszezon hónapjaiban kérjük a magasabb összeget – tette hozzá a városvezető. – Ezt az adót nem a helyi szállásadók fizetik, hanem a vendégek. Márpedig minden az ő kényelmüket, komfortosabb időtöltésüket szolgálja. Ezért aztán a vendég is hozhat némi áldozatot, főleg akkor, amikor elvonások sújtják az önkormányzatokat.

– Alaposan meg akarjuk fontolni, mit lépünk, hibázni nem szeretnénk, hiszen nálunk már az idén is kisebb volt a turisztikai bevétel a tavalyinál – árulta el Takács József balatonszemesi polgármester; településén egyébként 390 forintot kell fizetni egy vendégéjszaka után. – A költségvetésünket azonban egyensúlyba kell hozni, Szemes esetében legalább harmincmillió forint mínuszt jelent a kúrtaxatámogatás-csökkenés. Rossz, a balatoni turizmust nem előre, hanem hátra mozdító iránynak tartom a folytonos elvonást, miközben az önkormányzatok erőn felüli fejlesztéseket vállalnak. Mi például közmunkásokkal járdát építünk, utat javítunk, de egyre nehezebb kétkezi munkát végzőket találni, így utcaseprő gépet vásárolunk, ami tovább növeli a költségeinket...

Balatonszárszón további „intézkedéseket” nem terveznek, Dorogi Sándor polgármester szerint a jelenlegi 400 forintos kúrtaxatétel egyébként sem növelhető tovább. Balatonföldváron ugyanakkor arról döntött a napokban a képviselő-testület: a Keleti strand a jövő nyártól fizetős lesz.
– Ott a szolgáltatások színvonala ezt már lehetővé teszi – indokolt Holovits Huba polgármester. – Újdonságként pedig a következő szezonra egy hatvan méter hosszú fövenyes partszakaszt alakítunk ki. A strand a földvári adófizetőknek (tehát nemcsak az állandó lakosoknak, hanem az üdülőtulajdonosoknak is) gyakorlatilag ingyenes lesz a számos kedvezményt nyújtó Földvár-kártya megvásárlásával.

Holovits: át kell állni önfenntartásra

Önfenntartó város – a következő három-négy év programja ez Balatonföldváron. Holovits Huba polgármester amondó: át kell állítani a településeket önfenntartó működtetésre, azzal számolva, hogy 2020 után jóval kisebb támogatási forrásokhoz jutnak. – Az első lépés a strand fizetőssé tétele, amit a fizetőparkolás részleges bevezetése követhet, s majd a Nyugat-strandon is ugyanez, ha sikerül felújítanunk – így a városvezető. – Hogyan lehet gazdaságosabban működtetni a várost, ez a kérdés, ennek érdekében kívánatos a beruházások és a városüzemeltetés átgondolása is, amivel több tízmillió forintos éves megtakarítást érhetünk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!