Közélet

2016.10.23. 17:44

Ujkéry Csaba Erdogannak dedikálta legújabb könyvét

Harmincegy ország delegációi vettek részt az Isztambuli Török Jogi Akadémia rendezte nemzetközi jogi konferencián, melyen Magyarországot Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék egykori elnöke képviselte.

A. V.

– A rendezvénynek a Dolmabache Palota, az újkori szultánok egykori lakhelye adott otthont – mesélte Ujkéry Csaba. – Három szekcióban dolgoztunk, a szabadon választható előadásokat szinkrontolmáccsal lehetett hallgatni. Jómagam a magyar büntetőeljárásról nyújtottam áttekintést az érdeklődőknek a korábbi palesztin külügyminiszter moderálásával. De nemcsak jogi kérdésekről beszéltem, hanem kis történelmi áttekintést is adtam a 450 évvel ezelőtti szigetvári eseményekről.



A konferenciát Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök nyitotta meg, aki beszédében török szemszögből elemezte a világ külpolitikai helyzetét, emellett átfogó képet adott országa helyzetéről is.
– Az államelnök jelenléte miatt rendkívüli biztonsági körülmények között zajlott a rendezvény – folytatta az egykori főbíró –, fegyveres őrség vigyázott mindenütt.
Bár Erdogant nehéz volt megközelíteni, Ujkéry Csaba úgy döntött, odamegy hozzá, hiszen sokáig úgy volt, hogy az államfő eljön Szigetvárra a Zrínyi-ünnepségre, vagyis a török ostrom 450. évfordulójára, hiszen ez egyben I. Szulejmán szultán, a talán legnagyobb török uralkodó halálának is a jubileuma, de az utolsó pillanatban végül lemondta a meghívást.

Elővettem az emlékünnepségre írt ostromkönyvemet, a Szigeth fekete virágait, melyet szinkronban törökre is lefordítottak – tette hozzá az egykori törvényszéki elnök –, dedikáltam, és fellépve a pulpitusra feléje nyújtottam. Elmondtam, hogy szigetvári származású vagyok, és a város üdvözletét hoztam. Mosolyogva átvette a könyvet, belelapozott, megköszönte és kétszer is kezet fogott velem, majd testőrei gyűrűjében távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!