Közélet

2016.12.11. 15:26

Iskolapadba ültetnének 1600 közmunkást Somogyban

Az Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak című kiemelt programban 1620 fő oktatása kezdődhet meg a megyében a december elsejétől folyamatosan induló képzések során – tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal.

Gyeszát Zsolt

Többnyire OKJ-s bizonyítványt adó képzés indul, például a szobafestő, eladó, konyhai kisegítő, kőműves, csontozó munkás, virágkötő, sajtkészítő. Emellett pedig tanúsítványt adó képzések is, például a száraztészta-gyártó, betanított festő-mázoló, betanított kőműves, szállodai szobaasszony. A program célja, hogy a résztvevők visszatérjenek az elsődleges munkaerőpiacra.



Fentős Zoltán, Somogysárd polgármestere elmondta: tizenöt fő vesz részt a faluból a képzéses közfoglalkoztatásban, melynek során különböző óraszámban indulnak tanfolyamok decembertől a munkaügyi központon keresztül. Felmérték a képzésekre való igényt a község közmunkásainak körében, de nem csak közülük jelentkeztek. Volt eddig munkanélküli is, aki felvételt nyert a képzésekre, s ezáltal az önkormányzat alkalmazásába kerül. Szobafestő, szállodai szobaasszony, konyhai kisegítő tanfolyamon vesznek részt a jelentkezők, de a polgármester szerint igen hasznos a zöldterületi kisgépkezelő és a kőműves képzés is. – Bízom benne, hogy lesz eredménye a foglalkoztatásnak, és többen el tudnak helyezkedni majd a képesítésekkel, hiszen van köztük nem egy keresett szakma – jegyezte meg. – Ha viszont a szakmát megszerző munkás mégis visszakerül a közfoglalkoztatásba, akkor képesítésének megfelelő feladatokat bízhatunk rá – mondta Fentős Zoltán.

Kazsokban huszonhárman vesznek részt a képzéses közfoglalkoztatásban – tájékoztatott Jámbor István polgármester. A tanfolyamok változó időpontokkal indulnak, a programban résztvevők addig az önkormányzatnál dolgoznak. Faipari gépkezelő, zöldterületi kisgépkezelő, száraztészta-gyártó, hulladékválogató és feldolgozó, számítógépes adatrögzítő, szobafestő, műanyaghegesztő, csőhálózat-szerelő, vízszigetelő melegburkoló képzésekre jelentkeztek. Öten jelenleg is tanfolyamra járnak. – Nagy segítség ez, számos haszna lehet a képzéseknek – mondta Jámbor István. – Kimozdulnak a faluból, másokkal is találkoznak, s ez, illetve a szakma megszerzése megindíthatja bennük a vágyat és a munkakedvet, hogy próbáljanak szerencsét másutt, a versenyszférában. Számos fiatal van közöttük – tette hozzá.

A kazsoki polgármester elmondása alapján ez a gyakorlatban is látszik, ugyanis az idén négyen is kiléptek a közmunkaprogramból a faluban, s máshová mentek el dolgozni.
Az utóbbi példa Karádon is tetten érhető. Schádl Szilárd polgármester szerint ezért is üdvös a képzések lehetősége. Karádon tizenketten járnak településkarbantartó tanfolyamra a télen, akik a képzés elvégzése után február végéig a közfoglalkoztatásban dolgoznak a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!