Közélet

2017.04.19. 15:41

Béke van a vadgazdálkodási nagyhatalom területén

Kilencvenkettő százalékban teljesítették a vadgazdálkodók az üzemtervet az elmúlt esztendőben. Pozitívnak értékelte a 2016-os évet Neszményi Zsolt a megyei vadgazdálkodási tanácsülésen. A kormánymegbízott hozzátette: mivel Somogy vadgazdálkodási nagyhatalom a Kormányhivatal számára kiemelt fontossággal bír ez a terület.

Koszorus Rita

Mozgalmasan telt az elmúlt esztendő a somogyi vadgazdálkodók számára, hiszen változtak a vadászterületek határai, s törvényi változások is életbe léptek. – Somogyban béke van – fogalmazott Neszményi Zsolt, kormánymegbízott a megyei vadgazdálkodási tanácsülésen utalva arra, hogy a vadászatra jogosultak számára zökkenőmentes volt az átállás. A Somogy Megyei Kormányhivatal tavaly tette közzé a vadászterületek kialakítására vonatkozó ajánlásokat, ezeket 76 esetben meg is tették a jogosultak.



Húsz évre kell tervezni

– A folyamat a legtöbb esetben lezárult és jogerősen megtörtént – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott. A vadgazdálkodási tanácsülésen áttekintették az előző évre vonatkozó üzemtervek teljesítését, s az idei évre vonatkozó feladatokat. Az új vadászati törvény szerint már nem 10, hanem 20 évre kell megtervezniük gazdálkodásukat a jogosultaknak. Másik változás, hogy tájegységi fővadászokat neveztek ki, akiknek feladata a fenntartható és szakszerű vadgazdálkodás és a vadvédelem biztosítása. A megyében négy szakember látja el ezeket a feladatokat. A vadászatra jogosultak számára állandó kihívást jelent a mezőgazdasági kultúrákban keletkező vadkár megtérítése.
– Ez országos viszonylatban is jelentős, Somogyban mintegy 700 millió forintot tesz ki. – Ismertette a vadgazdálkodás helyzetét Neszményi Zsolt. A kormánymegbízott hozzátette: mivel sok a vad Somogyban a vadászati hatóság nagy hangsúlyt fektet a vadkár megtérítésének betartatására.

Speciális helyzetben van Somogy

A megye legnagyobb vadgazdálkodója a SEFAG Zrt., a társaság évek óta teljesíti a terveit, s ezt tartja a legfontosabbnak Barkóczi István vezérigazgató a vadkár megelőzése érdekében. – Megyénk speciális helyzetben van, mivel itt szerencsére jelentős a vadsűrűség és az ország egyik legnagyobb kukoricatermelői is vagyunk. – Próbálunk a gazdákkal együttműködni. Egyrészt a vetéskultúrák átbeszélésével, másrészt preventív jelleggel villanypásztorokat telepítettünk és vadkerítéseket húztunk fel a Zselicben. – Ezekkel igyekeznek csökkenteni a károk mértékét. – A 2018-as év sorsdöntő lesz a vadásztársaságoknak – vélekedik a Barkóczi István. – Ugyanis a vadászati törvény szerint egyszer ki kell majd fizetni a 2018. évi vadkárokat, illetve az idei évben keletkezettek fedezetére egy elkülönített számlán kell szerepelnie az összegnek. Ez gyakorlatilag nekik a legnagyobb költségtényező és emiatt a gazdálkodás újragondolására készteti majd a vadásztársaságokat változás.

A vadgazdálkodási tanácsülésen egyébként hivatalosan is bemutatkozott a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földművelésügyi Osztályának új vezetője, Balogh Andorné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!