Közélet

2017.05.15. 19:34

Megvan már a kútfúró, de még marad a vízkorlátozás

Háromnegyed éve tartálykocsikkal töltik ugyan a vízvári hidroglóbuszt, mégis, lassan megnyugtató keretek közé kerül az ivóvízellátás a Dráva-menti faluban és még két szomszédos településen, Heresznyén és Bélaváron.

Szűcs Tibor

A tavaly augusztusban elromlott kút pótlása csaknem kútba esett egy eredménytelen közbeszerzési eljárás miatt. Ám mint azt lapunk korábban megírta, sikerült egyszerűbben, helyi beszerzési eljárásban megfelelő kivitelezőket találnia a gesztortelepülésnek. Így hamarosan nekiláthatnak a Heresznyét, Bélavárt és Vízvárt ellátó új kút fúrásának.
– Itt, a régi mellett lesz az új kutunk – mutatta az egyelőre csak a fúrás helyét a vízvári önkormányzat udvarában Kozma László, polgármester. – Reményeink szerint még ebben a hónapban megkezdődhetnek a munkálatok – fűzi hozzá a településvezető, akitől megtudtuk, hogy a három érvényes árajánlatot tevő cég közül szabályzatuknak megfelelően természetesen a legolcsóbbat, egy Tolna megyei építő céget választottak ki a kút kifúrásának és üzembe helyezésének munkájára. Minderről már rendkívüli képviselő-testületi ülésen határoztak a falu vezetői, így a kiértesítés után megkezdődhet az egyeztetés a kivitelezésről.



Ha minden jól megy, még a vízfogyasztás tekintetében legerősebb nyári időszak előtt ismét üzemelhet saját ivóvízkút Vízváron, mely el tudja majd látni Heresznye és Bélavár vízigényét is. Addig azonban marad például az öntözésre, autómosásra vonatkozó felhasználási korlátozás az érintett településeken, s az is, hogy a szolgáltató tizenöt-tizenhat tartálykocsi-fordulóval folyamatosan töltögeti a hidroglóbuszokat, hogy minden háztartásban legyen víz. Mint megtudtuk, a feltöltős megoldás során nem egyszerű a víz útja, hiszen mielőtt az elosztást biztosító víztoronyba jutna, egy szűrőberendezésen is át kell engedni a tartályokból, hogy így meg lehessen tisztítani az esetleges szennyeződésektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!