Vakáció élményekkel

2022.07.07. 20:00

A digitális térben vertek tábort a gyerekek

Robotot programoztak, közlekedési lámpát szereltek össze és gyíkot gyártottak 3D nyomtatóval a gyerekek a kaposvári Digitális Tudásközpontban. Tágra nyílt szemekkel és nagy lelkesedéssel fedezték fel az informatikai eszközök páratlan tudását a laborban.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

 – Gyerekek, az asztalokon vannak a microbitek, krokodilcsipesz és a vezetékek, kezdjük el összeállítani – így készült a közlekedési lámpa modell a kaposvári táborban Szabó János irányításával. 

Forrás: Muzslay Péter

Az informatika tanár elmondta: a felsős diákok párban dolgoztak, egyikük autós, másik peidg gyalogos jelzőt készíti, bluetooth-on küldik át a pillanatnyi állapotot, így szinkronban fognak működni a jelzőeszközök. – Nagyon érdeklődőek a fiúk és a lányok is, nem csak az informatika, hanem az elektronika világával is megismerkednek, de volt 3D tervezés és robotika is a programok között – tette hozzá az oktató. 

Bodó Luca szabadidejében otthon játékokat szokott programozni. Nagyon tetszik neki a tábor, ahol először jár. – A barátnőm hívott ide, de nem bántam meg, szeretnék a jövőben ezen a területen továbbtanulni – mondta el a katolikus iskola hatodikos diákja. Hegedüs Máté konzollal irányította a robotot, hogy különböző tárgyakat tudjon felvenni. Utána pedig tablettel irányított egy golyót, amely alagutakon haladt át és a bábukat is sikerrel döntötte fel. 

Forrás: Muzslay Péter

Lőczi Barna szerint nagyon sok modern eszközt próbálhattak ki a táborban. – Nagyon izgalmas volt a 3D nyomtatás, szinte mindent le lehet gyártani, például gyíkot és könyvjelzőt is készítettünk – mondta el a Gárdonyis negyedik osztályos diák. A többiek pedig a VR szemüvegbe bújtak, a lányok pedig egy szenzor segítségével látták a számítógépen, hogy melyik billentyűket nyomták le a zongorán.

Forrás: Muzslay Péter

– A harmadik turnust tartjuk a Robotoktól az okos városig című táborban, ahol most tizennégy felsős diákot ismertetjük meg a modern technológiákkal – mondta el Karmacsi-Szabó Anikó, a március végén nyíló kaposvári  Digitális Tudásközpont vezető oktatója. 

Forrás: Muzslay Péter

Hozzátette: a gyerekek programoznak, terveznek 3D-ben és a mikroelektronika világába is betekintést nyerhettek. – Fontosnak tartjuk, hogy legyen mozgásos játék is, ne csak üljenek a gép előtt, itt játszva tanulnak, közben pedig a fizikai, informatikai, geometriai, matematikai készségüket, képességüket tudjuk fejleszteni – emelte ki 

Karmacsi-Szabó Anikó. Hozzátette: augusztus végén még lesz egy táboruk, de már az összes férőhely elfogyott erre is. Szeptemberben szombatonként a családokat várják, újraindulnak az iskolai csoportfoglalkozások és a szakkörök is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!