karrier vagy család?

2019.10.26. 11:30

A karrier tolja később a nőket szülőszobára

Több mint háromszor annyi nő szült tavaly a negyvenes éveiben, mint másfél évtizeddel ezelőtt. Tavaly minden 19. csecsemőnek volt legalább negyvenéves az édesanyja. A szakemberek szerint több oka is van az életkor kitolódásának.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

– Egy 45 éves nő, nem a nyugdíjra készül, ereje teljében van és nehezen tudja elfogadni, hogy biológiailag szervezete már másként működik – mondta el Mánfai Zoltán, a Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ vezető főorvosa. Hozzátette: nem véletlenül támogatja a társadalombiztosítás 40 éves korig a mesterséges megtermékenyítéseket Európa-szerte.

– Tapasztaljuk, hogy eltolódott a hozzánk jelentkezők kora, átlagosan 35–38 év közöttiek keresik fel az intézetet – jegyezte meg Mánfai Zoltán, akinek az a véleménye, hogy a társadalmi háttér változásait a szervezet nem követi, a petesejtek annyi idősek, amennyi idős a női test.

– Nagymértékben csökken az esély a terhességre 42-43 éves korra, a petesejtek mindössze két-három százaléka megfelelő – mondta el a reprodukciós központ vezetője, hozzátette, szerencsére Magyarországon adott a jogi háttér petesejt adományozáshoz.

– Több okra vezethető vissza, hogy miért tolódott ki a nők életkora a szülést tekintve – mondta el lapunknak Szemere Márta szociológus, a nők saját lábon állva egzisztenciát, karriert építenek és nem szívesen hagyják ott a biztos megélhetést adó munkahelyüket.

– A szingli életmód, ami manapság divatos lett, nem kedvez a gyermekvállalásnak, s elindult egy olyan tendencia, miszerint sokáig fészeklakók maradnak a fiatalok – mondta el Szemere Márta. Megjegyezte: Olaszországban a férfiak akár 35 éves korukig a szülői házban élnek, ezzel szemben a skandináv országokban a szülők a gyermek 18–20 éves korától önálló életet javasolnak.

– Hazánkban a köztes megoldás lehetne üdvözítő, ehhez viszont szükség lenne az albérleti árak konszolidálására és több bérlakást kellene a fiataloknak biztosítani – tette hozzá a szociológus.

Idősödő kismamák Somogyban is

Tavaly 2550 kisbaba született Somogy megyében. Az édesanyák korosztályát tekintve a legtöbben 20–29 éves koruk között szültek. Nem sokkal lemaradva, több mint ezren pedig 30–40 év között hoztuk világra gyermeküket. Száz felett van a 40–44 közötti édesanyák száma, négyen pedig 45–49 év között szültek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben mindössze 38 édesanya vállalt 40 felett gyermeket, tavaly pedig 113-an. A negyvenes éveikben gyermeket vállaló nők száma Közép-Magyarországon a legmagasabb. A tavaly érkezett fővárosi kisbabák közül minden tizenkettediknek középkorú édesanyja volt. Az országos átlagnál több ötvenéves nő vállalkozott szülésre Fejér, Zala és Csongrád megyében.

Európában egyre később szülnek

Magyarországon az elmúlt évtizedekben tapasztalható, hogy az anyává válás eltolódott az idősebb kor felé. A változás viszont nem ismeretlen Európa fejlettebb országaiban sem. Nyugat-Európában az 1960-as évek óta szülnek egyre később a nők. Az elmúlt években Közép-Európában a szüléseknek csak a fele tevődött az anya 25 év feletti életkorára, Dél-Európában már akkor több mint 70, Nyugat- és Észak-Európában pedig 65 százaléka volt középkorú édesanya. Daljinder Kaur, a most már 74 éves indiai nő a jelenlegi világrekorder, aki 72 évesen hozta világra kisfiát. Kisbabája nem természetesen, hanem mesterséges megtermékenyítéssel született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában