fontos a megelőzés

2018.10.09. 17:32

A mellrák ellen sétáltak: minden tizenegyedik nő érintett

Több százan sétáltak kedden a Kossuth tértől a kaposvári kórházig, hatodik alkalommal hívták fel az emlőrák és a prosztatarák esetében a szűrések fontosságára a figyelmet. Minden tizenegyedik nő mellében alakul ki daganat.

Góz Lilla

Rózsaszín szalagot kitűzve lufikkal a kézben több száz fiatal, középkorú és idősebb nők és férfiak gyűltek össze a Kossuth téren. Mindannyian az emlődaganatok veszélyeire hívták fel a figyelmet.

– Évek óta részt veszek a mellrák elleni sétán. Érintett vagyok két barátnőm személyében is. Mindketten szerencsére meggyógyultak a betegségből. Ez a mai nap figyelemfelhívás, hogy menjünk szűrésre, keressük fel időben az orvost – mondta el Simon Edit.

A Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnáziumból is több osztályt elhoztak a pedagógusok a találkozóra.

– Fontosnak tartom pedagógusként, hogy a fiatal kamaszok ilyen eseményeken részt vegyenek. Ez a séta talán rávilágítja őket, le kellene tenni azt a cigarettát, a drogokat, egészségesen kell étkezni, hetente többször mozogni. Csodát nem várok, de remélem hatással lesz rájuk – mondta el Lajos László pedagógus.

– Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja világszerte – mondta el Fadgyas Erzsébet. A megyei tisztifőorvos hozzátette: minden tizenegyedik nő mellében alakul ki daganatos megbetegedés, 72 ezer emlődaganatos beteget tartanak nyilván és évente 2200 halálozásról tudnak.

– A népegészségügyi program keretében 2001 óta van lehetőség szűrővizsgálatra, sajnos ma is sokan nem mennek el, pedig az időben felfedezett emlődaganat száz százalékban gyógyítható –hívta fel a figyelmet.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott köszöntőjében elmondta: 2018 a Családok éve, egy erős társadalom családok nem létezik. Megjegyezte: a kormány tíz milliárd forinttal többet költ szűrővizsgálatokra.

– A család alapja, mozgatórugója a nők, az anyák, a nagymamák, az ő életük fontossága a társadalom alapköve. Ezért is gondoljuk úgy, hogy fontos ráirányítani a figyelmet az emlődaganatra, amely betegség időbeni felfedezése gyógyítható – tette hozzá.

Borhi Zsombor alpolgármester a szűrővizsgálatok mellett az egészséges életmódra hívta fel a figyelmet.

– Az összes daganatos betegség kialakulásában a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás komoly rizikófaktort jelent – emelte ki az alpolgármester.

– Évente 35 ezer férfi és nő hal meg daganatos megbetegedésben – mondta el Fömötör Márton. A Népegészségügyi Főosztály megyei tisztiorvosa hozzátette: a keddi séta az emlődaganatra és a prosztata daganatra hívja fel a figyelmet. – Évente 2200 nő hal meg emlődaganat miatt. Azt tapasztaljuk, egyre fiatalabb korosztály érintett. A korai felismerése életet menthet. Azt tapasztaljuk, egyre fiatalabb korosztály érintett – vélte a megyei tisztiorvos. Somogy megyében növekvő tendenciát mutat a szűréseken résztvevők száma.

Szűréssel a túlélésért

A séta végállomása a Kaposi Mór Oktató Kórház volt. Papp Erzsébet orvosigazgató köszöntőjében elmondta: 2017-ben 5800 emlőrák elleni szűrést végeztek, ebből kevesebben jöttek spontán, többen pedig szervezetten érkeztek időpontra kistelepülésekről.

– A vizsgálatokat 45-65 év közöttiek között végezzük, de fiatalabb korban is javasoljuk a szűrést – mondta el Kander Klára. A kaposvári mammográfiás központ főorvosa hozzátette: egyre fiatalabb korban tapasztalható daganat a mellben. Kéri, hogy kiemelten figyeljenek a szoptatásnál a tejcsomókra, ami akár rákos elváltozás is lehet. Megjegyezte: jó a gyógyulási esélye a pici és nyirokcsomó áttétel nem rendelkező emlőráknak. A hajlam viszont öröklődhet, náluk kifejezetten fontosak a szűrések. A rendezvény fővédnöke Mátrai Márta, védnöke pedig Szita Károly volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában