videó!

2018.08.31. 20:00

A somogyi gasztronómia megújítását tűzték ki célul

Száz százalékban somogyi ételeket és italokat fogyaszthattak a látogatók az elsőként megrendezett somogyi gasztroesten, és ezzel a megye gazdaságát erősítették, hangsúlyozta a pénteki megnyitón Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke.

K.G.

A megjelent somogyi étterem és pincészet tulajdonosok köszöntése mellett külön köszönetet mondott az ötletgazda Pap Zoltánnak, ifjúság világbajnok mesterszakácsnak, a Somogyi Gasztro Kert tulajdonosának.

A legkiválóbb somogyi éttermek hozták el egyedi ínyencségeiket arra a gasztroestre, amelyet a Vármegyeházán, a Vigasságok terén tartottak pénteken. A gasztronómiai seregszemlén bemutatták az ételkülönlegességeket, és összehozták a vendéglátósokat. Volt ott minden, mi szem-szájnak ingere: marinált fogasfilé citrusos zöldségekkel narancs-tökmagolajban készítve vagy hetesi borjúszűz pecsenye vargányás kenyérkéregben. Az együttes bemutatkozás azt jelezte, hogy új utakon, de közösen indulhatnak meg a megyei éttermek. A somogyi gasztronómia útkeresésében a borfesztiválok segítettek, és most a konyhák előálltak a specialitásaikkal.

– A megyénkben megtalálható minden alapanyag, ami a konyhába kell, és ezek prémium minőségűek, mint például a vadhús – mondta Pap Zoltán mesterszakács, miközben kacsamell filé sült mellette a Chateau-Visz kastélyszálló standján. – Fontos, hogy az éttermek helyi nyersanyagból dolgozzanak, de új konyhatechnológiákkal. Ezzel megújíthatjuk a somogyi gasztronómiát, de emellett a hagyományos ételeinket sem szabad elfelejteni.

– A régi magyar ételeket átgondolva lehet új színt hozni – csatlakozott Ható András, a marcali Mester étterem és cukrászda tulajdonosa, aki a csapatával kecskekolbászt és vízibivaly sültet tálalt fel cukorborsóval és túrógombóccal, házi zserbóval. – Mindenképpen meg kell újulni, az ételeinket egészségesebbé tenni és friss alapanyagokkal dolgozni. Minél több kézműves terméket kell beszerezni helyi termelőktől.

A látogatók a Belfegor fantázianevű menüt is megkóstolhatták, amelyet korábban Magyarország 2018. évi ételének választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában