Szófiában jártak

2019.09.23. 09:00

A világűrt kémlelik, a Földet pedig bejárják tudományos munkájukkal

Hazaérkeztek a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium frissen érettségizett diákjai az EUCYS-ről, az Európai Ifjú Tudósok Versenyéről.

Góz Lilla

Vámosi Flórián Balázs és Pósa Péter csütörtök hajnalban érkezett haza Szófiából. A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny győzteseként kvalifikálták magukat a nemzetközi versenyre.

– Jó volt hozzánk hasonló érdeklődésű fiatalokkal találkozni, izgalmas tudományos projekteket mutattak be – mondta el Pósa Péter. Hozzátette: sokan érdeklődtek, köztük a CERN, Európai Nukleáris Kutatási Szervezetének egyik fizikusa a távcsövükről.

– A zsűri tagjai között volt egy olasz és bolgár csillagász is, akik megdicsérték a munkánkat – mondta el Vámosi Flórián. Hozzátette: szófiai kapcsolatok révén a jövőben a globális aszteroidafigyelmeztető rendszerrel működhetnek együtt. A kaposvári fiatal pár hónap múlva ismét útra kel, december 4-én indul Svédországba, ahol a stockholmi nemzetközi fiatal tudós szemináriumon tart előadást. Lehetősége lesz arra is, hogy a Nobel-díj kiosztón részt vegyen. A világon mindössze 25 fiatal vívhatta ki ezt a részvételi lehetőséget.

A szófiai versenyen 39 ország 150 diákja mutatta be különleges kutatásait angol nyelven. Az európai indulók mellett érkeztek versenyzők az Egyesült Államokból, Kínából, Egyiptomból, Tunéziából, Izraelből és Dél-Koreából. A zsűrinek száz produkciót kellett értékelnie.

– A nagy csillagvizsgálók már a távoli rendszereket figyelik, közben pedig a fő veszélyforrások, az aszteroidák háttérbe szorulnak – mondta el Vámosi László, a versenyzők felkészítő tanára. Hozzátette: a kaposvári fiúk az automatizált távcsövükkel és a hozzá írt programmal ki tudják mérni a kisbolygó pályáját és annak sebességét.

– 200 százalékon teljesítettek a diákok, tetszett is a zsűri tagjainak, de sajnos nem sikerült helyezést elérnünk, ennek ellenére nagyon büszke vagyok rájuk – tette hozzá Vámosi László. A magyar csapatból különdíjjal térhetett haza Zsigó Miklós Moly.net című projektjével, amely az alma kár­tevői elleni feromoncsapdákkal vívott küzdelemben bizonyulhat hasznosnak.

Olasz és bolgár csillagász is megdicsérte a fiatalok munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában