sikeresség

2019.04.08. 09:00

Boldog óvónő boldog gyereket nevel

Minőségi élet-életminőség a 21-ik században címmel szerveztek szakmai konferenciát a kaposvári Nemzetőrsori Központi Óvoda és tagóvodáinak munkatársai a múlt héten.

Koszorus Rita

Egy óvodapedagógus csak úgy nevelhet egészséges gyerekeket, ha ő maga is egészséges, boldog és motivált. Ennek érdekében hívták életre a szakmai konferenciát, amelynek a Németh Antal Színművészeti és Kulturális Központ adott helyet.

Hegedűs Mária Katalin intézményvezető megnyitójában elmondta: a gyerekek számára a felnőttek a modellek, ezért nem mindegy, milyen mintát mutatnak a kicsiknek. – Nagyon fontos a szakmai tudás, de ez az a hivatás, ahol egész személyiségünkkel, egyéniségünkkel dolgozunk – mondta az intézményvezető. – Az óvodapedagógusnak hitelesnek kell lennie munkája során, ezt akkor éri el, ha őszinte. Elengedhetetlen, hogy egészségesek, motiváltak legyünk és maradjunk. Ez saját magunk és a ránk bízott gyermekek érdeke is. Boldog óvodapedagógus boldog gyermeket fog nevelni. Ezért is került a mentálhigiéné a konferencia középpontjába.

Zsoldos Enikő pszichológus arról beszélt a szakembereknek, hogy a mentálhigiéné tulajdonképpen egy szemléletmód: a lelki egészség és a pszichés betegségek megelőzése. – Erről sajnos jelenleg többet beszélünk, mint amennyit megteszünk érte – mondta Zsoldos Enikő. – Igaz, az megfigyelhető, hogy a hangsúly áttevődik a megelőzés irányába, s így már törekvésekről beszélhetünk, mint ez a konferencia.

A pszichológus előadásában felhívta az óvodapedagógusok figyelmét arra, nekik is nagy szerepük van abban, hogy megelőzzék a lelki bajokat és egészséges fiatalokat neveljenek. – A lelki egészség alapjait gyermekkorban fektetjük le – mondta az előadásban, majd hozzátette: a személyiség fejlődésének segítése, az önelfogadás és mások elfogadása mind hozzájárulnak az egészséges személyiség kialakulásához. Ahhoz, hogy ebben pozitív szereplők legyenek az óvónők, önismeretre és empátiára van szükségük. Egy olyan világban, ahol minden azt sugallja, hogy semmi sem elég, ez nagyon nehéz.

 

Az egészséges városhoz kellenek a fiatalok

Szita Károly polgármester megköszönte a konferencián az óvónők munkáját, s úgy fogalmazott: ők valóban a jövőért dolgoznak. – Hisz a fiatalok jelentős része lakni és építeni fogja ezt a települést – mondta Kaposvár polgármestere. – Hogy hogyan, ez nagy mértékben már ebben a korban kialakul.

Az évszázad beruházási programja után az egészség kerül a fókuszba, mind a mentális és fizikai. A kettő együtt kell ahhoz, hogy a mostani fejlesztések eredményeit minél többen élvezhessék a jövőben.

– Ezért az a célkitűzésünk, hogy 2030-ig Kaposvár legyen a legegészségesebb magyar város – húzta alá Szita Károly. – Az orvosi rendelők és a kórház felújítása, mind a betegségről szólnak, az egészség pedig sokkal több, mint nem betegnek lenni. Ezért épülnek újabb szabadtéri kondiparkok és bejelentem, hogy idén 250 millió forintot költünk a Gyermekmosoly Programban játszóterek építésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában