körkörös védelem

2020.02.29. 15:00

Dugig tömi pirulával az otthoni fiókokat az influenzaszezon

Egy esetleges járvány közben a fertőzés elkerülésére a legjobb megoldás a közösségi terek elkerülése, ennek ellenére a gyógyszertár és a háziorvos a legelső hely, ahová egy beteg betér. A patikusok örülnek, ha a krónikus betegek három hónapra előre felíratják a gyógyszereiket ebben a bizonytalan helyzetben.

Kovács Gábor

Pénteken délelőtt 11 óra tájt hatalmas sor verődött össze az Észak-Nyugati Patikában, a Szolgáltatóházban. Az egyébként is forgalmas gyógyszertárat most jóval többen keresik fel a szokásosnál. Van, akit ebben a járványveszély motivál, mások csak a szokásos gyógyszeradagjukért jöttek a hétvégére.

– Nem félek a koronavírustól, csak az egyébként használt orvosságaimat jöttem kiváltani – felelte érdeklődésünkre a nyugdíjas Kajdacsi Gabriella, aki szemlátomást alaposan meglepődött, hogy mennyien álltak előtte a sorban.

– Ezen a héten határozott forgalomnövekedést tapasztaltunk – mondta Tóthné Kalota Veronika gyógyszertárvezető. – Mintha jó néhányan bespájzolnának: keresik a megelőző szereket, immunerősítő készítmények után érdeklődnek, az influenza tüneti kezelésére szolgáló gyógyszereket viszik. S nem csak az idősebb korosztály.

A várakozó idős asszonyok felvetették: hasznos, ha egy krónikus beteg most előre kiváltja a háromhavi gyógyszer­adagját, s ezt a háziorvos felírhatja a törvény értelmében. Persze ez anyagi lehetőségek függvénye is a betegeknél.

– Magam is jó ötletnek tartom, ha már felvetődött – válaszolta erre Kalota Veronika. – Minden vírusfertőzés megelőzésénél ajánlatos, hogy kerüljük a tömeget. A betegek így elkerülhetik, hogy a közös légtérben megfertőződjenek, ezzel óvják saját magukat és az egészségügyi személyzetet is.

Pénteken több kaposvári patikában is lapozgatták az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatóját a koronavírussal kapcsolatos teendőkről, mert nem sokkal előtte kapták meg. Az általunk megkérdezett gyógyszerészek még további tájékoztatást várnak arról, honnan szerezhetnek be majd védőfelszerelést, ha szükségessé válik.

 

Keresik az oltóanyagot a gyártók

Koronavírus-ellenes lehetséges oltóanyagot készített készített egy amerikai gyógyszergyártó, az első adagot elküldte tesztelésre a kutatóknak. Az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 egészséges önkéntest vonnak be. A szer egy vírusfertőzést utánozva válthat ki erőteljes immunválaszt. Az első eredményeket júliusra, augusztusra várják a szakemberek. Szakértők szerint, bár ezt az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére előreláthatóan széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni. Amerikai egészségügyi illetékesek bejelentették: már elkezdték egy másik cég által kifejlesztett vírusellenes szer első klinikai tesztjét egy koronavírussal fertőzött amerikai betegen, akit Japán partjainál helyeztek karantén alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában