kitörölhetetlen kréta

2017.10.01. 11:30

E-napló: vége a sunyításnak, azonnal kiderül a rossz jegy

Hamarosan bevezetik az általános iskolákban a Kréta elnevezésű e-naplót, melyben digitálisan dokumentálhatják a jegyeket a tanárok.

Turbéki Bernadett

A felsőoktatásban és a középiskolákban már korábban is működött egy olyan, Neptun névre keresztelt elektronikus rendszer, amely a hallgatók személyes adatain kívül tartalmazta a nekik szóló tájékoztatásokat érdemjegyeikről, valamint egyéb, oktatásukhoz kapcsolódó híreket is találtak segítségével. Hamarosan az általános iskolákban is bevezetik a Kréta nevű e-naplót, amelyet akár óvodákban és művészeti iskolákban is bevethetnek majd. A kaposvári tankerületben már kilenc iskolában dokumentálják az új módszerrel a jegyeket. Közülük hat vidéki intézmény, csupán két gimnázium és egy általános iskola Krétázik a megyeszékhelyen.

Az intézmények többsége már jelezte, hogy szívesen kipróbálnák az újdonságot, amelynek bevezetését a Kaposvári Tankerület Központ is szorgalmazza, mivel költségtakarékos megoldást jelent, ugyanakkor a szülők igényeinek is megfelel.

A Gyakorló Általános Iskolában tavaly fél évig tesztelték az elektronikus naplót. A rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így már szeptembertől élesben használják. Úgy gondolták, előbb-utóbb úgy is át kell térniük a Krétára, ezért döntöttek amellett, hogy minél korábban próbálják megtanulni az e-napló adta lehetőségeket.

– Gyorsan hozzászoktunk. Bár, mint minden újdonságnak, a Krétának is vannak fejlesztésre váró területei, amit jelezhetünk a működtető felé. Nálunk már nincs papír alapú naplózás. Csupán a törzslapokat – amelyek a tanulók adatait és év végi érdemjegyeit tartalmazzák- írjuk kézzel – mesélte Fenyőné Antal Judit, az iskola igazgató helyettese. Az elektronikus naplóba azon kívül, hogy a pedagógus bevezeti a diákok érdemjegyeit, dicséreteit és megrovásait, számtalan más információ is bekerülhet. A jegyeket a szülők is bármikor megtekinthetik, mostantól nincs a gyerekek részéről sunyítás, minden dolgozatjegy hamar napvilágra kerül, a rendszer ugyanis üzenetet küld a szülőnek. Ugyanígy küszöböli ki a Kréta a lógásokat is, mert a mulasztott órákról és azok igazolásáról is értesítés érkezik a szülőknek.

– Annak ellenére, hogy mindent világosan feltár, a Krétával kapcsolatban a diákok részéről nincs ellenállás. A gyerekek akár telefonjuk segítségével is elérhetik a rendszer információit. Az érdemjegyeiken kívül az órarendet is megnézhetik, illetve ide töltik fel a pedagógusok a házi feladatot is, így azt sem lehet elfelejteni, így a szülő is tud benne segíteni, nehogy elmaradjon. Dolgozatjavítás után azonnal feltölthetőek az érdemjegyek, akár otthonról is, és az érintettek is rögtön értesülnek arról, hogy mi történt – mondta a Kréta előnyeiről az igazgató helyettes asszony.

A Krétát minden iskolatípus használhatja. Akár művészeti iskolákra és óvodákra is kiterjeszthető. A tanulók adatain kívül a pedagógusok munkaidő-elszámolását, és a változásokat is azonnal le lehet hívni a regisztráltaknak. Egyelőre hátrányként jelentkezhet, hogy az iktatáshoz az e-naplót év végén ki kell nyomtatni és lefűzve, vagy bekötve tárolni, így ezeknek a műveleteknek adódhat némi költsége, ám már erre a problémára is van megoldás: a Poszeidon iktató program, amelyet hozzá lehet kapcsolni a Krétához, így egy elektronikus térben tárolják az adatokat, és nem papírnaplóban.

A rendszert folyamatosan fejlesztik, ezért az is várható, hogy hamarosan akár offline is feltölthetőek lesznek az információk egy táblagép, vagy okostelefon segítségével is. A Kréta még nem váltja ki a fogadóórákat, ám elképzelhető, hogy hamarosan a pedagógusok és a szülők is a neten beszélik meg a nebuló dolgait, miközben annak érdemjegyei szintén a világhálón keringenek. Mindehhez következő lépésként talán egyszer bevezetik a hamisíthatatlan E-bizonyítványt is, amelyet egyelőre nem is sejtünk, hogyan lehet majd lepecsételni, és aláírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában