Videó

2019.07.19. 11:30

Egy életre választanak párt az emuk, de néha azért elcsábulhatnak

Ausztrál hangulatot varázsoltak Mezőcsokonyára Zsákovicsék. A család három évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a távoli kontinensen őshonos madárral, az emuval. Jelenleg három párról gondoskodnak, de szeretnének egy kisebb farmot létrehozni.

Marosi Gábor, [email protected]

A dobszóra hasonlító jellegzetes hangjukkal fogadták munkatársainkat a mezőcsokonyai emuk. A főként párzási időszakra jellemző dallam Zsákovicsék udvarából hallatszik. A család pár éve döntött úgy, hogy különleges állatokat tart a faluban. – A fiam ötlete volt, hogy befektet valamibe – mondta Zsákovics Erzsi. – Sokáig hajón dolgozott és amikor hazajött, arra gondolt, hogy állatokkal kellene foglalkoznia. Felmerült a disznó, a nyúl, de én ezt nem támogattam, inkább javasoltam, hogy a barátnőmhöz hasonlóan, aki húsz éve tart emukat, mi is vásároljunk párat. Elmentünk hozzá, megnéztük az állatokat, megtetszett és vettünk tíz madarat, de sajnos csak hat maradt életben, négy ugyanis a szomszéd telekről vegyszeres növényt evett és elpusztult.

– Párban élnek az emuk – folytatta Zsákovics Erzsi. – Maguk keresik meg a társukat, és ha megtalálták akkor örökre együtt maradnak. Ezért is kell külön tartani őket, mert képesek elcsábulni és akkor összeverekednek. Viszont ha az egyik madár elpusztul, akkor a párját sajnos le kell vágni, mert nem választ magának új társat. Nagyon sokrétű madár az emu. A húsát, csontját, tollát, tojását és az olaját is fel lehet használni. Utóbbit a szépségiparban, szappant készítenek belőle. Búzát, kukoricát, tritikálét esznek, a zöldért pedig meg vannak veszve. Egy héten kétszer vitamint is adunk nekik. Novembertől, április végéig van tojásuk, általában nyolc-tíz naponta tojnak egyet.

Zsákovics Erzsi hozzátette: az is előfordult már, hogy az egyik madár megszökött és csak nagyon nehezen tudták visszahozni. Miután megtalálták az elkóborolt emut, zsákot húztak a fejére, belekönyököltek a gerincébe és lenyomták a földre, majd a mintegy hatvan kilós állatot felemelték és visszavitték a kifutóba.

A család egyébként pár éven belül bővíteni szeretné az emuállományt és egy kisebb farmot akarnak létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában