hangszerelés

2019.04.23. 14:00

Egy húron pendülnek a zeneiskolák a jövőben

Zongora, tuba, trombita és fuvola: értékes hangszerekkel gyarapodnak a somogyi zeneiskolák, s a növendékek új képzésre jelentkezhetnek. Kaposváron hamarosan tangóharmónikázhatnak a fiatalok, Barcson ismét elindulhat a gitároktatás.

Harsányi Miklós

flash mob a tŽren

– A Kodály program keretében tavaly több mint 2,6 millió forintot fordíthattunk hangszerbeszerzésre – mondta Hajas Béla, a marcali Hidas Frigyes Zeneiskola igazgatója. – A két trombitán kívül egy tubát is kaptunk, tanulónként 17 ezer forint jut hangszervásárlásra.

A marcali zeneiskolában 168 diákkal foglalkoznak a tanárok, míg a balatonkeresztúri telephelyükön 40 gyermek sajátítja el az alapokat. A helybelieken kívül somogyfajszi, mesztegnyői és kéthelyi fiatalok is járnak zenei képzésre, s annak érdekében, hogy folyamatosan megfelelő minőségű felszerelés álljon a rendelkezésükre, 2019-ben folytatni kívánják a fejlesztést. Tervek szerint a csaknem 2,5 millió forintos hangszervásárlás keretében fuvolát és klarinétot is rendelnek. Hajas Béla kiemelte: nagy erőket mozgósítanak, hogy szinten tartsák a létszámot. Ezért többek közt hangszer bemutatót és koncertet is szerveznek az óvodásoknak.

– Nemcsak tubát, harsonát, kürtöt kaptunk tavaly, hanem hegedűt, brácsát és szaxofont is – közölte Vránicsné Jancsi Erika, a barcsi Vikár Béla művészeti iskola vezetője. – Reményeink szerint az idén újabb hangszerekkel, így trombitával, kürttel és fuvolával is gyarapodik az állomány.

Legtöbben zongora szakra járnak a dél-somogyi zeneiskolában, s ha a költségvetés engedi, egy új zongorát is vásárolnak, mely minimum három millió forintba kerül, S az is cél, hogy ősszel újra elinduljon a gitároktatás. A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskolában hamarosan tangóharmónikát is oktatnak majd. Nagy Tamás igazgató azt mondta: Bek Melinda és Türgyei Ferencné egy-egy tangóharmónikát ajándékozott az intézményüknek, s tervek szerint szeptembertől ezt a hangszert is választhatják a fiatalok.

 

– A zene megérinti a gyermekek lelkét, a zenei oktatásra járó diákok általában jobban tanulnak, könnyebben teremtenek kapcsolatot, s a felnőtt válás folyamata is egyszerűbb, gördülékenyebb – hangsúlyozta. – Magas színvonalú, sokoldalú képzés és megújuló oktatás: stratégiai kérdésnek tartom, hogy az intézményünkben tanuló gyermekek fejődését folyamatosan biztosítsuk. Épp ezért új lehetőséget szervezünk számukra, s a tangóharmónika oktatáshoz a tárgyi, az anyagi és a jogi feltételek adottak, így tovább bővülhet a képzési paletta. Ezzel együtt tovább kívánjuk folytatni a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztési projektet, tavaly csaknem 10 millió forint jutott hangszer vásárlásra és javításra, s az idén is hasonló kerettel számolunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában