Bauhaus-mozgalom

2019.04.18. 11:30

Funkcionális bútorok kerülnek a Művészeti Kar épületébe

Egy fiatalokból álló budapesti építészcsoport tevékenykedett néhány napig a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán. A Bauhaus-mozgalom 100 éves évfordulója kapcsán az AU (Architecture Uncomfortable) társaság egy program keretén belül különleges funkcióval bíró bútorokat tervez és készít.

Andricz Gabriella

Az új bútorokat a hallgatók a kar aulájában és kertjében használatba is vehették az órára várakozás, vagy épp wifire kapcsolódás perceiben. A munka során a hallgatóknak is alkalma nyílik megismerkedni a formatervezéssel, a fa megmunkálásával, az egyszerű, de dizájnos bútorkészítés rejtelmeivel.

– A féléven át zajló Bauhaus-projekt keretében kerítettünk most sort az alkotói munkára, melynek lényege, hogy a formaképzés problémáit új módszerrel közelítse meg azáltal, hogy a formálás, az anyagok, alakítási módok, a funkcióból, a rendeltetés követelményeinek megismeréséből, feltárásából fakadjanak – mondta Szigethy Anna képzőművész, a kar oktatója. A látványtervezőktől az animációt hallgatókig szinte az összes szak diákjáig mindenki bekapcsolódott a programba a Bauhaus újragondolása érdekében.

– Jelenleg vörösfenyődeszkákból készítünk bútorokat, amelyek akár külső és belső térbe is illeszkednek, és a hallgatók igényeinek is megfelelnek. Alapvető koncepciónk, hogy megértsük, és újragondoljuk a kortárs népi építészetet, valamint figyeljük, hogy az ember kényelmi állapota hogyan viszonyul valódi igényeihez és szükségleteihez – mondta Ghyczy Dénes Emil, az építészcsoport tagja. Hozzátette: építészként a tervezési feladatok mellett a legtöbb esetben precíz minőségi munka kivitelezésére is vállalkoznak, ezáltal is kapcsolódnak a Bauhaus szellemiségéhez. A Bauhaus 100 évvel ezelőtt arra törekedett, hogy a művészet és mesterségbeli tudás együttesének köszönhetően szülessenek alkotások, ezt a gondolkodásmódot kiválóan példázza az egyetemünkön tevékenykedő AU építészcsoport is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában