horgászat

2019.04.07. 21:00

Hagyományteremtő lesz desedai harcsafogó tábor

Harcsa horgász iskola a Desedán: hagyományteremtő szándékkal új programot szervez a Kaposvári Sporthorgász Egyesület. Az eddigi tórekord egy 99 kilós példány, márciusban egy 30 kilógrammos harcsát fogtak.

Harsányi Miklós

– A harcsázás rohamosan terjed, ám szerintem ez a horgászat legnehezebb ága – mondta Farkas Szilárd szervező, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület vezetőségi tagja. – Vannak, akik komoly felszerelést vásárolnak, ám a sikertelen horgászat miatt elmegy a kedvük a harcsától. Érdemes tudni: nehezen fogható halról van szó, rendkívül rafinált, óvatos. Így ennek megfelelően a horgász módszerek is meglehetősen speciálisak. S arról sem szabad megfeledkezni: ha valaki megnéz egy videót, az még véletlenül sem jelenti azt, hogy képes rögtön megküzdeni egy nagy hallal. Elég egy rossz mozdulat és a remélt zsákmány pillanatokon belül eltűnik.

A Desedában 99 kilót nyomott az eddigi kifogott legnagyobb harcsa, s több 90 kilós példány van a tóban jelenleg is. Az idén – március végén, a füredi oldalon – egy csaknem 30 kilós harcsát akasztottak. Farkas Szilárd azt mondta: a három napos, áprilisi horgász iskolában a harcsafogás valamennyi csínját-bínját elsajátíthatják az érdeklődők. A megállás nélküli horgászaton kívül a különböző módszerekről – kuttyogtatás, pergetés, felszíni harcsázás – is szó lesz, s a szervezők nemcsak környékbeli jelentkezőkre számítanak. Győrből egy középkorú férfi érdeklődött, aki hét éves kisfiával akar bekapcsolódni a programba. Adódik a kérdés: mi a sikeres harcsa horgászat titka? Farkas Szilárd szerint az alap, hogy sok időt kell eltölteni a tavon, s a megfelelő felszerelésen kívül tanácsos ellesni a tapasztalt horgászok ötleteit. Megtudtuk: a hagyományteremtő szándékkal megszervezett áprilisi harcsa horgász tanfolyamon 12 jelentkezőt fogadnak, s a kifogott halat visszaengedik a tóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában