Hóhelyzet

2019.01.05. 09:12

Hóhelyzet Somogyban – folyamatosan új információkkal

Már szinte az egész országban havazik, vagy szállingózik a hó, a havazás több helyen egészen estig eltart majd.

Sonline

Útinform

12. 25

Országszerte folyamatosan havazik. A csapadék utánpótlás miatt, az autópályákon, a fő- és mellékúthálózaton is télies útviszonyokra, sónedves, havas, latyakos utakra kell számítani!

A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves. Az autópályákon mindkét irányban a nyílt pályán hóeltakarítást és sózást végző gépek mögött lassú haladásra kell készülni, azokat előzni tilos és veszélyes!

A frissen lehullott hó mennyisége országos szinten 1-4 cm, Tamási, Kaposvár, körzetében már eléri a 5-10 cm-t is.

Országszerte gyenge a légmozgás, Balatonvilágos és Szentes tájékán élénk szél fúj.

A hőmérséklet -6 és +1 fok között változik.

10.00

A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves, az M7-es M3-as és M1-es autópálya egyes szakaszai havasak, hókásásak.

A főutak felülete havas, a mellékutak burkolata jobbára mindenhol havas, letaposott havas.

A frissen lehullott hó mennyisége a legtöbb helyen 1-4 cm, Tamási, Kaposvár körzetében elérheti a 5-10 cm-t is.

9.00

A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves, a fő- és mellékutakon az intenzív havazással érintett területeken télies útviszonyokra kell számítani. Ott az utak nagy része havas, hókásás.A frissen lehullott hó mennyisége a legtöbb helyen 1-4 cm. A látási viszonyok mindenütt kielégítőek.

Hóeltakarítás

Hajnal egykor kezdték a hó eltakarítását Kaposváron – közölte érdeklődésünkre Mágó Armand, a kaposvári városháza sajtószóvivője. – A munkákat egészen délutánig folyamatosan végzik. Több tucat ember dolgozik azon, hogy a kaposváriak közlekedni tudjanak gyalogosan vagy éppen gépjárművel. Hiszen a közel hatvan munkás mellett négy sózóautó és öt traktor is dolgozik a havazás idején.

Először a fő útszakaszokat, lejtőket, buszok útvonalait tisztították meg a hótól, ezután következtek a mellékutcák. Az utak Kaposváron jól járhatóak, amennyiben szükséges vasárnap teljes kapacitással folytatják a munkát.

Siófokon is folyamatosan folyik az önkormányzati utak takarítása tudtuk meg a városháza szóvivőjétől. Zenthe Orsolya elmondta: a városban az utak járhatóak, panasz nem érkezett az önkormányzathoz az utak állapotát érintően. Felkészülten érte a megye második legnagyobb városát a havazás.

Balesetek

13.56

Baleset történt Taranynál a Dózsa György utcában, a helyszínelés várhatóan két óárt vesz igénybe, rendőri irányítás mellett halad a forgalom.

12.22

Baleset történt a Szondy György utcában Kaposváron, a helyszínelés várhatóan egy óráig tart.

09.35

Baleset történt Nagybajomban a Sugár utcában, torlódásra lehet számítani.

08.25

Baleset történt a Zselici úton Kaposváron, ahol négy személyautó csúszott egymásba. Jelenleg is zajlik a helyszínelés, félpályás útlezárásra számíthatnak.

Figyelem

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően fokozott figyelemmel közlekedjenek!

A gépkocsivezetők legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra, és a szokásosnál is jóval óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják!

Vezetés közben célszerű a kormányt két kézzel fogni, a könnyebb manőverezés érdekében. A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, amely a sebességtől függően akár a normál sebesség háromszorosa vagy ötszöröse is lehet, tekintve, hogy a tapadási tényező csökkenése miatt a féktávolság rendkívüli mértékben megnő.

Ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni és az előzést kerülni.A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben!

És ne feledjék azt sem, hogy a szélvédők tisztántartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében!

Időjárás

Többfelé várható havazás az esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik.

Országszerte gyenge, vagy mérsékelt a légmozgás, Mohács térségében erősebb széllökésekre is lehet számítani.

A hőmérséklet -6 és +1 fok között változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában