öregségi nyugdíj

2020.01.19. 20:00

Inkább unokáznának negyven év meló után

Több mint ötezer somogyi nő élt a kedvezményes öregségi nyugdíj lehetőségével 2019-ben. Évről évre egyre többen vesznek részt a Nők 40 programban. Sokan unokáikkal töltik idejüket, de vannak, akik részmunkát is vállalnak a nyugdíjas éveik alatt a biztos megélhetés érdekében.

Góz Lilla

Angol óra nyugdíjasoknak (LISZI - Forráspont Lakossági Információs és Szolgáltató Iroda, Eger)

Fotó: Berán Dániel

Török Edit, a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatal ügyintézőjeként 2016 augusztusában ment nyugdíjba. Sokat viszont nem pihen a mindennapokban, nagyokat sétál, testvére unokáira vigyáz, de részmunkaidőben is dolgozik, eladóként.

– Jó lehetőségnek tartom a Nők 40 programot, akinek unokája van, nagy segítség, hogy vigyázhat rájuk. Én is próbálok mindig valamit csinálni, nem tudok otthon ülni és nézni a sorozatokat – mondta el a 62 éves kaposvári nyugdíjas. Megjegyezte: először édesanyja ápolása miatt tervezte a nyugdíjba vonulást, de őt korán elvesztette.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 2019 decemberében 5013 nő részesült kedvezményes öregségi nyugdíjban megyénkben. Közülük 721 esetében állapították meg a nyugellátást. Csak január első hetében már félszáz kérelem érkezett a megyei kormányhivatalhoz, amelyek elbírálása a napokban történik. Somogyban a Nők 40 program nagy népszerűségnek örvend. Míg 2013-ban 3578 nő részesült kedvezményes öregségi nyugdíjban, 2018-ban 5347-en, tavaly pedig 5013 fő. Azok, akik a Nők 40 programban szeretnének részt venni különböző feltételnek kell megfelelniük. Legalább negyven évi jogosultsági idővel kell rendelkezni, ebből legfeljebb nyolc év lehet a gyermekneveléssel töltött idő. Az az édesanya, aki súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, vagy háztartásában legalább öt gyermeket nevelt fel, azoknak 30 év tényleges keresőtevékenységet kell igazolnia.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a közelmúltban azt nyilatkozta: a kormány célja, hogy minél több nő élhesse meg a nagymamasággal járó szépséget, ugyanakkor aktívan lehessenek jelen a családok életében. Évente 30 ezer, eddig összesen több mint 270 ezer nő élt a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével.

A megyeszékhelyen kérték a legtöbben

Évről évre egyre több somogyi nő szeretne a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével élni. 2019 decemberében 5013 nő részesült kedvezményes öregségi nyugdíjban a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint. A legtöbben, 1964-en a kaposvári, majd 756-an a siófoki és 574-en a marcali járásban adták be kérelmeiket. A legkevesebben a tabi járásban részesültek ily módon öregségi nyugdíjban.

Január 1-jétől az aktív korú nagyszülők számára új lehetőség a nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában