gesztenyevárás

2018.10.08. 20:00

Jól dolgoztak a fürkészek, lesz gesztenye Iharosberényben

Három évvel ezelőtt felvették a harcot az iharosberényiek a gubacsdarázzsal. Gesztenyefáikat betelepített fürkészdarazsakkal próbálták megóvni. Idén ugyan nem lesz rekordtermés, de úgy tűnik a kártevőt sikerült visszaszorítani.

Góz Lilla

– Három évvel ezelőtt gesztenyefaállományunk veszélybe került, gyorsan kellett hát lépnünk – mesélte Zsirmon Endre, Iharosberény polgármestere. – A gubacsdarázs ellen permetezéssel lehetetlen volt védekezni, az egyetlen természetes ellensége a fürkészdarázs, ám ez nem honos hazánkban, laborban kellett keltetni őket nem kevés költségért.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal sietett az iharosiak segítségére, munkatársaik betelepítették a természetes ellenséget. Kitenyésztésük kémcsövenként hatvanezer forintba került, amelyben félszáz fürkészdarázs volt. Több százezer gubacsban található kártevővel kellett felvenniük a harcot. – Nagyon jól dolgoztak a fürkészdarazsak – tette hozzá Zsirmon Endre. – Idén nem lesz rekordtermés ugyan, de egészségesek a szemek és visszaszorulóban van a gubacsdarázs és az általuk terjesztette betegség

Iharosberényben százötven család foglalkozik gesztenyetermesztéssel. Boncz Bélának a dédnagyapja építette pincéje környékén vannak gesztenyefái. – A nagy meleg nem tett jót a gesztenyének, egészségesek ugyan a szemek, de kevesebb lesz belőle, mint tavaly – mondta el Boncz Béla. A helyi termelő hozzátette: átlagosan 450 forintért veszik át most a kereskedők.

A legenda szerint a török hadjáratok során került a gesztenye Iharosberénybe. A korhű dokumentumok szerint az 1700-as években Fiumei kikötőből hozattak olasz csemetéket a somogyi településre és ezeket magról szaporították. Mivel látták, hogy értékes fa, kiültették az erdőkbe is. Az ötvenes években Szentiványi Péter professzor sok időt töltött a településen, három fajtát is nemesített, Iharosberényi 2, Iharosberényi 29 és az Iharosberényi 57 nevűeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában